Арабските държави подкрепиха Израел и скочиха на Иран (СНИМКИ)

Световните лидери осъдиха нападението, а Саудитска Арабия и Египет призоваха за сдържаност

Новини
16:00 - 14 Април 2024
8894
Арабските държави подкрепиха Израел и скочиха на Иран (СНИМКИ)

Иран изстреля стотици дронове и крилати ракети срещу Израел в първата в историята на Ислямската република директна атака срещу еврейската държава. Тя е в отговор на удара по иранската дипломатическа сграда в сирийската столица Дамаск от 1 април.

При атаката загинаха високопоставен служител на иранската Ислямска революционна гвардия и още осем офицери.

Според израелския министър на отбраната Йоав Галант са били нанесени много малко щети. Говорител на ЦАХАЛ заяви, че 99% от над 300-те ракети и дронове са били прихванати.

"В цялата страна прозвучаха сирени, а в небето се видяха експлозии, когато първата вълна достигна Израел около 2 ч. местно време и израелските системи за противовъздушна отбрана заработиха", обясни той.

Световните лидери осъдиха нападението на Иран, а регионалните сили, включително Саудитска Арабия и Египет, призоваха за сдържаност. А много от арабските държави реално подкрепиха Израел, който за тях е изконен враг, срещу иранската атака. Включително и с военна помощ да бъде спряна атаката през нощта. И въпреки заплахите от Техеран, че ще нападне всеки, който помогне на израелците.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви: "Дълбоко съм разтревожен от реалната опасност от опустошителна ескалация в целия регион. Призовавам всички страни да проявят максимална сдържаност, за да избегнат всякакви действия, които биха могли да доведат до големи военни конфронтации на множество фронтове в Близкия изток".

Саудитска Арабия изрази дълбоката си загриженост във връзка с военната ескалация в региона и сериозността на последиците от нея. Това се казва в изявление на външното министерство на кралството от ранните часове на неделя. То призова всички страни да проявят "максимална сдържаност" и да спестят на региона и неговите жители опасностите от войни.

Кралството също така изтъкна необходимостта Съветът за сигурност на ООН да поеме отговорността си за поддържане на международния мир и сигурност и предупреди, че ескалацията на кризата ще има "сериозни последици", ако се разшири.

В началото на атаката Израел, Ливан и Ирак затвориха въздушните си пространства, а Сирия и Йордания приведоха в готовност своите системи за Хората в Иран се събират на протест срещу Израел противовъздушна отбрана. На сутринта и Израел, и Йордания отвориха летищата.

"Съответните органи взеха решение да затворят въздушното пространство от предпазни съображения в резултат на обстановката в областта на сигурността", заяви говорителят на йорданското правителство Муханад Мубайдин.

Йордания беше една от страните, заедно със САЩ, Великобритания и Франция, които помогнаха на Израел и свалиха част от иранските дронове.

Тези действия идват след заплахата от Иран, която гласи, че Йордания ще бъде следващата мишена, ако се намеси в атаката с ракети и дронове срещу Израел.

Това съобщи полуофициалната информационна агенция Fars рано в неделя, докато два регионални източника по сигурността заявиха, че йордански самолети са свалили десетки ирански дронове, летящи през северна и централна Йордания и насочени към Израел.

"Иранските военни внимателно следят движението на Йордания по време на наказателната атака срещу ционисткия режим и ако Йордания се намеси, тя ще бъде следващата цел", съобщи Fars, като се позова на иранските въоръжени сили.

Ливан изстреля 55 ракети по Израел само тази сутрин, съобщават израелските военни сили. Още вечерта "Хизбула" заяви, че е изстреляла десетки ракети по израелски артилерийски позиции в отговор на ударите на израелските военни в Южен Ливан, което е една от най-големите атаки от началото на войната в Газа.

С нарастването на напрежението в събота Израел нанесе най-малко пет въздушни удара в югоизточната част на Ливан - район, който е една от крепостите на "Хизбула".

Последната атака на "Хизбула" е съпроводена от иранската, която е в отговор на въздушния удар по иранското консулство в Сирия.

Външният министър на Египет изрази притеснението си относно развилите се ирански военни действия срещу Израел и също призова за максимална сдържаност. В изявлението си той предупреждава за риска от разрастването на конфликта в региона и обясни, че Египет ще разговаря с всички страни, за да овладее ситуацията.

Катар също призова всички замесени страни да спрат ескалацията и да проявят максимална сдържаност.

В изявление Министерството на външните работи на Катар изрази дълбоката си загриженост във връзка със събитията в региона. То призова всички страни да прекратят ескалацията и военните действия. Министерството подкани международната общност да предприеме спешни действия за разрешаване на конфликта и овладяване на напрежението в региона.