Арестуваха още един бивш заместник-министър на отбраната на Русия

Дмитрий Булгаков е бил задържан и арестуван в Москва в рамките на наказателно дело за корупция

Новини
19:52 - 26 Юли 2024
1513
Арестуваха още един бивш заместник-министър на отбраната на Русия

Задържан е бившият руски заместник-министър на отбраната на Русия Дмитрий Булгаков. Булгаков е бил задържан и арестуван в Москва в рамките на наказателно дело за корупция, съобщи ФСБ, цитирана от руските медии.

От Федералната служба за сигурност, както и от Следствения комитет на Русия, съобщиха, че срещу Булгаков се води наказателно дело с "корупционна насоченост". Подробности по делото не се съобщават. "С обвиняемия се извършват необходимите следствени действия", заявиха от СК.

ФСБ не уточнява процесуалния статут на Булгаков и други подробности, като отбелязва, че "се провеждат следствени действия и оперативни мероприятия за установяване на причините и условията, допринесли за противоправни действия".

69-годишният Булгаков заемаше поста заместник-министър на отбраната на Русия от 2008 г. до септември 2022 г.

Отговарял е за материално-техническото осигуряване на армията, както и за военния транспорт, състоянието и реконструкцията на пътищата и железопътните линии, използвани от Министерството на отбраната, пише РБК.

Булгаков е бил принуден да подаде оставка малко след началото на мобилизацията, обявена от руския президент Владимир Путин. Официално беше съобщено, че Булгаков е уволнен поради преминаване "на друга работа". След оставката си от поста генералът е работил в отдела на генералните инспектори на руското Министерство на отбраната.

Булгаков е носител на званието Герой на Русия, удостоен е с тази награда през 2016 г. - за логистичната операция "Сирийски експрес", пише РИА Новости. Булгаков е награждаван с различни държавни отличия, включително с орден "За заслуги към Отечеството" II, III и IV степен.

Дмитрий Булгаков е под на санкции от страна на САЩ, Европейския съюз, Великобритания и други западни държави заради подкрепата му за нахлуването на руските войски в Украйна.

След оставката на руския министър на отбраната Сергей Шойгу през май 2024 г. в Русия бяха задържани няколко високопоставени военни. Сред тях има четирима генерали: бившият заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, началникът на главното управление на личния състав на Министерството на отбраната Юрий Кузнецов, началникът на главното управление на комуникациите на Министерството на отбраната Вадим Шамарин и бившият командир на 58-ма армия Иван Попов. Иванов, Кузнецов и Шамарин са обвинени във вземане на подкупи, а Попов - в измама.

След като за корупция беше арестуван заместникът на Шойгу Тимур Иванов. Тогава за два дни починаха двама души, свързани с него.

52-годишният бизнесмен Игор Котелников, обвинен в корупция, почина в московски център за предварително задържане на 8 юли.

Според изданието "Медиазона" служители на ФСБ са се опитали да го накарат да свидетелства срещу Иванов. Според Ева Меркачева, член на Съвета по правата на човека, Котелников е починал, след като е прекарал известно време в наказателната килия на СИЗО, поради откъснат тръмб. Меркачева нарича това стандартна причина за смърт за системата на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията. Според съобщения в медиите служители на ФСБ многократно са го посещавали в следствения арест и са изисквали от него да свидетелства срещу Иванов. Заради отказа му е "оказан натиск" - Котелников е настанен в наказателна килия, където не е могъл да бъде държан поради заболяване.

А на 9 юли информационна агенция ТАСС съобщи за смъртта на Магомед Хандаев, 62-годишен, началник на отдел "Държавна експертиза" в руското министерство на отбраната. Причините за смъртта не бяха уточнени. Хандаев е бил на пряко подчинение на бившия заместник-министър на отбраната на Русия Тимур Иванов.