Арестуваха шефа на Общинския инспекторат в Пловдив

Задържан е за длъжностни престъпления

Новини
16:03 - 09 Юни 2022
4121
Арестуваха шефа на Общинския инспекторат в Пловдив

За длъжности престъпления е задържан шефът на Общинския инспекторат в Пловдив Борислав Димов. Това е станало вчера, а арестът му е за 24 часа.

Според Трафикнюз  той е разследван за назначения в общинското звено, направени в противоречие с Кодекса на труда, изплащане на възнаграждения на лица, които не са изпълнявали ангажиментите си. Има наблюдаващ прокурор, но от държавното обвинение в Пловдив отказаха коментар, като обясниха, че нямат разрешение от него. И препратиха към полицията. Оттам обаче на този етап не потвърждават. Според запознати задържането на Димов е акция на МВР и не е съгласувана с прокуратурата. 

По първоначални данни става дума за търговеца Мартин Бурнарски, който продава понички на Гребната база. Миналото лято пред комисията на Мая Манолова, която разследваше на ГЕРБ, той се оплака, че е бил рекетиран от хора от общинския инспекторат. Било му обяснено, че няма да му бъдат удължени разрешителните за преместваемите обекти.

Тогава кметът Здравко Димитров се закани да съди всеки, който тиражира непроверени твърдения за служители на община Пловдив. Справка на сайта на Пловдивския административен съд показва, че Бурнарски води десетки дела срещу градската управа за откази да бъдат удължени разрешителните му да търговска дейност.

Преди да оглави инспектората Димов беше секретар в областната управа, когато губернатор бе Здравко Димитров. С избирането му за кмет на Пловдив Борислав Димов беше назначен на 1 декември 2019 г. начело на структурата, която следи за спазването на общинските наредби в Пловдив.

От 6 месеца Борислав Димов е в дългосрочен болничен и временно инспекторатът се ръководи от Асен Стефанов.

Задържаният Димов е завършил Военното училище във Велико Търново със специалност "Войсково разузнаване".

"Той не е мой служител от 6 месеца. Ще оставим органите да си свършат работата, но всеки трябва да си понесе последствията. Законът е еднакъв за всички", коментира кметът Здравко Димитров.