Арестуваха високопоставен член на „Ислямска държава“ в Истанбул

Свят
12:53 - 12 Юни 2023
1479
Арестуваха високопоставен член на „Ислямска държава“ в Истанбул

Турската полиция в Истанбул арестува високопоставен член на „Ислямска държава“ по време на операция, довела до задържането на още осем други лица, съобщи „Хюриет дейли нюз" и БТА.

Известно време преди операцията заподозреният, идентифициран като Джамал Исмаил Ахмад Алмад, е бил под наблюдението на разузнавателните служби.

По време на разпит Алмад призна за принадлежността си към организацията и разкри ролята си в Ирак като "съдия на Ниневия", Северен Ирак. Турските власти все още не са установили начина, по който е влязъл в страната, но разследването разкри, че той се е криел в къща в квартал Есенюрт, Истанбул.

След разпита Алмад е задържан и отведен в затвора.

В момента властите работят по установяване на потенциално участие на Алмад като един от терористите, организирали окупацията на Мосул, втория по големина град в Ирак, през юни 2014 г. Все още се проучват подробностите за произхода и дейността му преди задържането.

В края на май силите за сигурност заловиха т. нар. ръководител на „Ислямска държава“ в турската област Мармара, Бюлент Йозбугдай, по време на обиски в Истанбул, извършени на няколко адреса в три района, заедно с още 11 заподозрени.

Операциите срещу групировката бяха започнати от отдела за борба с тероризма на истанбулската полиция, след като беше установено, че група, наричаща себе си Taqwa („Благочестие“) е разпръсната в осем различни района на града.

Турция бе атакувана от терористите на „Ислямска държава“ многократно, с най-малко 10 самоубийствени атентата, седем бомбени нападения и четири въоръжени атаки, при които бяха убити над 300 души и стотици други ранени.