Арестуваният пловдивски кмет Ралев в имотна афера за милиони

Крими
08:18 - 27 Юни 2019
8304
Арестуваният пловдивски кмет Ралев в имотна афера за милиони

Арестуваният кмет на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев изплува в нова скандална имотна афера. Разследване на пловдивския сайт „Марица“ установи, че Ралев и неговия баща са прилапали на ръба на закона и с неясно финансиране половин квартал в града на тепетата, който тепърва ще се развива за жилищно строителство.

 Ралев при задържането си от ГДБОП за поискан подкуп от 60 000 лева. Това, оказа се, не е единствената афера на кмета на район "Северен"

Ральо Ралев се е сдобил с 1888 кв. метра земя в район „Северен“ в Пловдив още през 2004 г. Само преди 2 години пък неговия татко е станал собственик на съседния имот с площ 1603 кв. метра. Брокери на недвижими имоти изчисляват, че след 3-4 години недвижимата собственост в този перспективен квартал на Пловдив ще донесе печалба на Ральо Ралев и родата му от най-малко 3 милиона лева.

Заграбената земя от кмета-аферист се намира в близост до булеварда, където вече има много производствени офиси и жилищни кооперации. Засега пустеещите терени не изглеждат привлекателни, защото в района няма инфраструктура. Това обаче е въпрос на време, защото съвсем скоро предстои зоната около университета да започне да се застроява.

Ралев се е сдобил със земята още през 2004 г., далеч преди да стане районен кмет. Тогава той купил 2054 идеални части от общо 4 514 кв. метра имот по плана на квартал „Паисий Хилендарски“. Това представлява буквално половината от терена за бъдещия квартал.

Земята на бул. „България“ в Пловдив, където Ральо Ралев е изкупил декари. В района в седващите години се предвижда изграждането на нов квартал.

Съсобствениците на имота са Христо Стойчев, Диана Стойчева, Темер Бейсимов. С договор от 20 март 2015 г., когато Ральо Ралев започва втория си мандат в район „Северен“, земята е поделена в реални граници. От справка в имотния регистър става ясно, че в резултат на прекрояването на имота районният кмет става собственик на реални 1 888 кв. метра. В останалата част на имота са образувани три самостоятелни парцела за Стойчеви и Бейсимов. На 5 март 2019 г. пък родителите на Ральо Ралев придобиват чрез замяна от Стойчеви нови 1063 кв. метра. Сделката е извършена чрез замяна на апартамент от 64 квадрата на ул. „Ян Хус“ 3 в „Северен“. Жилището е купено от родителите на Ралев едва три месеца по-рано - на 13 декември 2018 г. Апартаментът в 40-годишното блокче в кв. „Захарна фабрика“ е придобит на публичен търг, след като е бил обявен за продан заради натрупани задължения на предишната му собственичка. Двата парцела не са обременени с тежести, нямат ипотеки и върху тях може един ден да се строи.

Апетитния парцел, придобит при съмнителни обстоятелства от кмета на район „Северен“ и родата му.

На името на Ральо Ралев се води също така един апартамент на ул. "Ген. Д. Николаев“ № 27 с площ 73 кв. метра, върху който е учредена ипотека. Припомняме, че фирмата на кметския баща „Рали транс“ притежава луксозен апартамент №21 на седмия етаж в кооперацията на бул. „Шести септември“. Сделката е сключена с фирма „Балканика“ ЕООД на 29 юни 2017 г. Това е станало чрез учредяването на ипотека за жилището, което по документи се води с площ от 123,94 кв. м, като кредитор се явява самата фирма продавач.

В същия ден е направена и втората сделка между същите страни за съседния апартамент №22, който е с площ 123,36 кв. метра. Двете жилища са свързани помежду си и са с площ над 247 кв. метра. Към апартамента няма достъп, защото асансьорът качва горе със самостоятелен чип. На покрива е направена градина, която не е вписана като допълнителна площ в нотариален акт. „Рали транс“ е регистрирана през 2008 г. на адрес бул. "Македония" 68. Това е 13-етажен блок в „Кючук Париж“. В момента такава фирма там няма, а живеещите във входа не са чували изобщо за човек на име Иван Ралев.

Новите разкрития за имотните придобивки на Ральо Ралев, за когото е публична тайна, че бе най-доверения човек до кмета на Пловдив Иван Тотев, идват само месец след зрелищния му арест. Ралев бе закопчан за 60 000 лева подкуп, които поискал от строителен предприемач чрез посредник, за да му разреши строителство в район „Северен“.