Аркади Шарков: Идеята за болничния е да го отнемат на хората

Лечението с биоподобни продукти е 8 пъти по-евтино

Актуални новини
12:25 - 20 Ноември 2019
2276
Аркади Шарков: Идеята за болничния е да го отнемат на хората

Всеки ще намери начин да излъже системата, ако иска това. Докато няма електронна система за проследяване на подобен тип дейности, така ще стоим – в каменната ера“. Това коментира пред БНР по темата за болничните Аркади Шарков, здравен икономист в Експертен клуб за иконоика и политика.

Според него идеята първият ден от болничния да не се плаща не е реформа, а опит за недаване на едни пари. 

"Това не е реформа, а опит за изземане на един ден болничен. Ефектите от това могат да достигнат много по-сериозни нива на негативност по отношение на плащането на болнични“, каза той в предаването „Преди всички“.

По повод оттеглянето на идеята от страна на премиера Шарков коментира: „Това е обичаен маниер на премиера. Издига се някаква тема в обществото, следи се 2-3 дни как върви процесът „за“ и „против“ и казва, че няма да я бъде тази работа. Това са вече дадени права. В момента, в който по рязък начин, както в случая, поискаш да ги отнемеш, то тогава естествено ще се надигне народът срещу това. На всички нас се взема процент от осигуровката и отива за осигуряване за общо заболяване. Можеха да кажат - този процент няма да ви го вземем, съответно махаме първия, втория или третия ден болничен. Тогава ние нямаше да се чувстваме ощетени“.

Той бе категоричен, че когато се прави такава промяна в закона, оценката на въздействието трябва да бъде съпроводена с икономически и социален анализ.

По-рано днес Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) обяви, че ще инициира широка информационна кампания за предимствата и ползите от въвеждането на биоподобните лекарства у нас.

Аркади Шарков уточни, че в тази кампания ще бъдат привлечени като партньори Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският фармацевтичен съюз (БФС), както и пациентски организации. Друго предложение, което ЕКИП смята да отправи пред институциите е да бъдат направени промени в Закона за обществените поръчки, които да спрат порочните практики при договарянето на цените на лекарствата за болниците, когато се отдава предпочитание на по-скъпи оригинални продукти при наличието на по-евтини аналози.

Според експертите е изключително важно да се въведат мерки за стимулиране на лекарите, предписващи биоподобни продукти, както и да се обмислят стимулиращи политика за отделенията и клиниките, използващи такива терапии.

Според данните на ЕКИП лечението с биоподобни продукти е поне 8 пъти по-евтино за пациентите.

От организацията са направили сравнително проучване върху три често използвани молекули през периода 2015 – 2018 г. За първата от тях – trastuzumab е било установено, че терапията на един пациент с оригиналния продукт е струвала на Касата средно 23 000 лв. на година, а след навлизането на биоподобен аналог, цената на лечението е спаднала на 3 000 лв., т.е, разликата е близо  8 пъти. Експертите са изчислили, че в абсолютни числа икономията за фонда би била 26 млн. лв., което би позволило на още 8 000 пациенти.

Подобни примери са и още два продукта - rituximab, при който цената на терпията е спаднала с 60% след навлизането на биоподбни аналози и освободеният финансов ресурс би дал възможност за лечение на още 330 000 болни с онкологични и антоимунни заболявания, както и filgrastim – след изтеглянето от пазара на оригиналния продукт, на нашия пазар са навлезли 3 биоподобни лекарства и цената се е понижила съответно от 204 лв. през 2015 г. на 84 лв.  през 2018 г.

Икономистът подчерта, че би било крайно неправилно да се гледа на тези икономии като на спестявания, които остават в здравната каса – напротив, това са пари, които спомагат за реализирането на целите на една по-ефективна здравна политика, предоставяща безпроблемен достъп до лечение на много повече хора, при това без забавяне и допълнителни трудности за тях.