Арлин Антонов пред Lupa.bg: Ромите да учат , за да спрат да се бият

Политика
18:30 - 11 Декември 2019
4352
Арлин Антонов пред Lupa.bg: Ромите да учат, за да спрат да се бият

"Без образование ромите няма да се интегрират в обществото и ще продължават да вандалстват. За пореден път днес ставаме свидетели на сбиване между кланове. В казанлъшкото село Кърнаре 30 роми се замерваха с камъни и стреляха. Благодарение на намесата на полицията не е имало жертви при побоя. Разправията нямаше да се случи, ако мургавите ни събратя, бяха образовани". Това заяви пред Lupa.bg бившият шеф на Националната служба за сигурност и настоящ общински съветник в Пазарджик полковник Арлин Антонов.

„Сега какво наблюдаваме: ромчетата ходят в първия час, за да изядат държавната закуска, след това си отиват. Заради липса на знания трябва да повтарят клас, а не да преминават в следващия. В Трън преди 2 години при проверка на МОН бе установено, че в VII клас  2/3 от децата не могат да четат”, разказва топченгето.


По думите му, ромите не са подготвени за нашето общество, те живеят в други години. „Без да ги вкараме в нашата ценностна система, не можем да променим нищо. Със силови методи временно ще овладеем ситуацията, но тя ще се повтори”, убеден е Антонов.

Той посочи, че ромите, които са напуснали страната ни и са заминали в страна от ЕС, много бързо са се интегрирали. „Там изкарват добри пари, карат скъпи автомобили и строят къщи. У нас остават нискограмотните. Именно те правят скандали и побоища”, смята полковникът.

Той препоръча помощи да не се дават на всички роми, а само на тези, които покриват определени критерии: „Бай Асан трябва да наложи на децата си домашно възпитание, ако не се справи, държавата да му ги вземе. Да му се вземат родителските права и така няма да получава пари, с които да пие и да се бие”.