Армения обвини Азербайджан в нов обстрел по границата

Свят
15:57 - 21 Август 2023
1641
Армения обвини Азербайджан в нов обстрел по границата

Армения твърди, че нейни военни позиции са били обстрелвани от въоръжените сили на Азербайджан тази сутрин, съобщава ТАСС.

По данни на арменското министерство на отбраната инцидентът е станал в близост до селището Верин Шоржа.

"В 9:50 часа на 21 август подразделения на азербайджанските въоръжени сили откриха огън със стрелкови оръжия с различен калибър по арменски позиции, разположени в района на Верин Шоржа",информираха от ведомството.

По-рано Армения съобщи и за друг инцидент на границата между двете страни. Ереван твърди, че азербайджанската армия е нарушила примирието в района на Хнацах.

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 г. и през 90-те години на миналия век - за азербайджанския регион Нагорни Карабах, населен с арменци. 

Шестседмичната война през 2020 г. отне живота на повече от 6500 войници от двете страни и завърши с примирие благодарение на посредничеството на Русия.

Миналата година Баку и Ереван започнаха работа по мирен договор с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати. Представители на двете страни проведоха няколко срещи в Брюксел и Москва.

Съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на Москва, Армения отстъпи части от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи около 2000 руски миротворци, които да съблюдават за крехкото примирие.

След разпадането на СССР през 1991 г., етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отцепиха от Азербайджан. Последвалият конфликт взе около 30 000 жертви.