Арменски сепаратисти запалиха политически скандал на мач от Лига Европа (видео)

Дрон със знамето на Нагорни Карабах прекъсна за 20 минути двубоя Дюделанж - Карабах

По света
13:39 - 04 Октомври 2019
3905
Арменски сепаратисти запалиха политически скандал на мач от Лига Европа (видео)

Арменски сепаратисти от ултрас фракцията Първи арменски фрон (FAF) запалиха политически скандал на снощния мач между Дюделанж и Карабах (1:3) от Лига Европа, в който за гостите игра българския национал Симеон Славчев. След около половин час игра над терена се появи дрон със знамето на Нагорни Карабах – провокация към футболистите и феновете на азербайджанския отбор, плод на дългогодишния политически конфликт между арменци и азери.

Наложи се съдията да прекъсне двубоя от съображения за сигурност. На терена настана суматоха, след като разлютени фенове се опитаха да нахлуят на терена. Някои от азербайджанските играчи също се изнервиха и пробваха да свалят дрона с топката. В крайна сметка след двайсетина минути прекъсване играта се поднови, а мачът приключи без повече инциденти, като през второто полувреме Славчев влезе като смяна.

Групата от FAF, поела отговорност за провокацията в мача

След мача радикалните фенове от FAF обявиха, че техни членове в Белгия са извършили провокацията. Според RTL става дума за арменски сепаратисти, чиято позиция е, че футболният отбор Карабах не принадлежи на Азербайджан. Знае се, че създаденият през 1987 г. футболен клуб е от Агдам, град в размирната зона Нагорни Карабах, която се води автономна област в състава на Азербайджан, но е населена предимно с етнически арменци. Заради войната обаче през 90-те години е преместен в столицата Баку.   

Враждата между Армения и Азербайджан датира още от бившия Съветски Съюз. В края на миналия век пък пламва войната за Нагорни Карабах. Заради конфликта двете страни не поддържат дипломатически отношения. На арменци е забранено да стъпват в Азербайджан, като единствено се прави изключение за спортисти. И това обаче не дава нужната сигурност - така напрамер арменският футболист Хенрик Мхитарян на три пъти отказа да играе мачове в Азербайджан. Тази година дори пропусна финала на Лига Европа, който се игра в Баку.

Подобни политически провокации зачестяват във футбола. През 2014 г. дрон с албанското знаме летя над мач между Албания и Сърбия в Белград. Двете страни са в обтегнати отношения заради Косово - територия от особено историческо значение за сръбските националисти, населена предимно с етнически албанци.

Знамето на Велика Албания разгневи сръбските футболисти, а мачът в Белград бе прекратен

Вижте кадри от инцидента на мача Дюделанж - Карабах във видеото.