Ароматерапевтът Маргарита Асенова пред Lupa.bg: Етеричните масла генерират здраве

Нещо за четене
16:29 - 12 Юни 2020
13771
Ароматерапевтът Маргарита Асенова пред Lupa.bg: Етеричните масла генерират здраве

Маргарита Асенова e специалист по ароматерапия. Тя е дипломиран икономист, но това не й пречи да изучава свойствата и лечението на етеричните масла повече от 3 години. Хобито й се е превърнало в основна професия, която тя практикува с голямо удоволствие.

- Г-жо Асенова, как започна тази ваша страст?

- Не мога да скрия радостта си, че животът ми ме сблъска с етеричните масла и те в последствие го промениха. Като майка на две деца за мен е важно да живеем колкото е възможно по-здравословно и затова възпитавам наследниците си по същия начин. Ако някой преди ми беше казал, че ще стана ароматерапевт, сигурно щях да му се изсмея. Но ето ме - влюбена в маслата и готова да споделя на всички за тяхното благотворно действие.

Ароматерапията е наука, която се занимава не само с приложението на етеричните масла, а и с човека като цяло. Тя е холистична медицина. За да може да определим дадено лечение като холистично, то трябва да се позовава на три основни принципа: 1. лечение на причините, а не на следствието; 2. използване на мисленето на болния като лечебен инструмент; 3. лечение на комплексното здраве на човека- психично, физическо и духовно. Когато човек изпитва някаква болка, е добре да се разбере къде се крие причината за нея и съответно да си помогне - било то с етеричните масла, или чрез традиционната медицина.

Често, ако ни боли главата, отиваме на лекар и ни дават аналгин, а не е това идеята. Идеята е да разберем защо е така – дали е свързано с проблем в напрегнато ежедневие, дали е нещо с нервната система, със спад в имунната система, дали не даваме на тялото си достатъчно и пълноценна почивка. Всяка една система в организма ни, която функционира неправилно, може да доведе до конкретен проблем. Ролята на ароматерапевта е точно в това - да може да намери проблема и да го реши с помощта на силата на етеричните масла.

- Къде е разликата с медицината?

- Просто е - търси къде е проблемът, а не лекува на парче, както медицината.

- Хората скептично настроени ли са към ароматераптията, както и към хомеопатията?

- Хората се пречупват, когато разрешат някакъв проблем. Обикновено се обръщат към нещо холистично и различно, точно когато не могат да решат някакъв здравословен казус. Всъщност, аз точно така достигнах до тееричните масла – моето детенце беше със силно запушен нос в продължение на три месеца, сменяхме различни капки, сигурно 10 вида. Съсипахме му носната лигавица, а ефектът беше нулев. Тогава се оказах с един дифузер в ръка и с едно шишенце етерично масло. Мислих си, че или ще бъдат поредните хвърлени пари на вятъра, в кофата, или просто ще помогна на детето с нещо различно и нетрадиционно. И ефект имаше още на третия ден.

Човек се сблъсква точно така с ароматерапията и й дава шанс – когато има проблем, който не може да бъде решен. Обикаляне по кабинети и болници, купуване на торби с лекарства и ефектът е нула. И тогава вече търсим нещо нетрадиционно, което впоследствие ни помага. Има и друг тип хора – настроени са да живеят здравословно и се опитват първо да минат през всичко, което е добро за тяхното тяло, което е чисто, и чак тогава се обръщат към лекарите. В България тези хора, здравословно настроените, са все още малко, но за щастие прогресивно се увеличават.

- Много хора не си обръщат внимание, занемарили са се здравословно и чак когато опре ножа о кокала, започват да търсят варианти.

- Има направена една много хубава пирамида, която точно показва как би трябвало да живеем, като в основата й е здравословното хранене. На следващия етап е нуждата от движение и спорт, да полагаме грижа за организма си. На третото стъпалце е стресът – контролиране на нивото му и почивката, от която се нуждаем, да може организмът ни да функционира нормално, за да можем и ние да функционираме по същия начин. На върха на тази пирамида са лекарите. За да не стигаме никога до върха на пирамидата - т.е. до нуждата от лекар, трябва да се грижим за здравата основа на пирамидата – добра храна, движение, ниско ново на стрес и достатъчно почивка.

За съжаление, ние, в България, правим всичко обратно и тази пирамида при нас е обърната – разболяваме се, стигаме до лекарите и тогава започваме да си даваме сметка, че нещо не правим както трябва и започваме да търсим причината в долните стъпалца. Тепърва започваме да си задаваме въпроси като Почивам ли нормално, храня ли се нормално, движа ли се достатъчно, под какъв стрес живея, как да го контролирам.

- Има ли много лекари, които се занимават с ароматерапия и да я прилагат?

- Да, има. В моя екип има 4-5 доктора, плюс много, които нямат собствени акаунти, но използват етеричните масла. Преди няколко месеца ни се наложи да отидем в поликлиниката и на едни табла се въртяха реклами, които са спонсорирани от директорката на поликлиниката. Което е супер. Успях да убедя и педиатърката на моето дете да пробва няколко етерични масла. Водя го профилактично на прегледи, защото аз червено гърло не познавам. Не мога да разбера кога е зачервено и кога нормално. Когато има наченки на настинка - по закон винаги носът му протича в петък вечер, когато педиатърката вече е почивка, а аз започвам мазане с маслата, но след това отивам и на преглед, за да го проверя в какво състояние се намира. Когато мине прегледът, тя ми казва: „Не знам какво правиш, но продължавай да го правиш! Мажи с тези масла, нищо друго няма да ти изписвам допълнително”. Вече така ни минават прегледите. Хубавото е, че доста доктори се обръщат към натуралното. Друг пример – една анестезиоложка, която доста време се опитвала да пребори главоболие. Накрая се е вкарала в една „дупка” с психоемоционални проблеми и точно тогава се обърна към ароматерапията. В случая с десетте основни масла успя да реши проблема много бързо.

- Кое е най-често срещаното заболяване, върху което успявате да въздействате?

- За най-често срещано не мога да кажа, тъй като на доста хора съм помогнала. Най-пресният пример е за една жена - преди около месец тя беше с много тежки емоционални травми. Супер тормозена от ранна детска възраст, от бебе още. Майката и бащата – страшни цербери! Цял живот са я натискали и мачкали, побърквали са я, наложили са и съвсем млада да се омъжи за мъж с възможности, за да може да я издържа, разбира се, и тях.

Брак по сметка. И се получава следната ситуация – родителите й са я спуквали от бой, докато е била малка, а мъжът й е поел същата роля – на тиранин. Тя на 20 и няколко години получава просветление, че не може да живее така и избягва. Но този спомен й тежи, постоянно е в главата й, пречи й да живее нормален живот.

Тя се връща постоянно към миналото и всяка крачка, която иска да направи, винаги й припомня тези кошмарни моменти. Не смее да действа. Опитва се да развие собствен бизнес и не успява да мръдне и крачка напред, защото знае, че образът им изниква винаги в съзнанието й. Тя се страхува, че някой ще я саботира, че ще я тормози и ще я върне към оковите. Започнахме да работим с нея с емоционалната серия масла, използвахме „пийс и форгив”, и успя да превъзмогне всичко, което я е потискало повече от 20 години. А маслата действат много бързо на психо-емоционално ниво.

Решихме проблема с нея буквално за две седмици. Иначе се сблъсквам с най-различни случаи в практиката си, просто хората търсят алтернатива на традиционните практики. Друг проблем е масовото пиене на антибиотици, което е направило много бактерии резистентни и лекарствата почти не помагат, тогава на помощ идват етеричните масла, към които за щастие не се изгражда резистентност.

- Могат ли маслата да помагат при ракови проблеми?

- По тази тема е опасно да се говори, особено за маслата. Аз не съм лекар, аз съм ароматерапевт и не смея да твърдя, че лекуват определени заболявания, за да не се хващат хората като удавник за сламка. Но винаги може да се опита. Не мога да кажа за нещо толкова сериозно на някои да си остави основното лечение, да мине на етерични масла, да пие тамян и че всичко ще се оправи. Факт е, че има хиляди изследвания, които са направени и публикувани от достоверни източници, и в сайтове и медии, на които може да се разчита за достоверността.

Там има много доказателства, че екстрактът от етерични масла от тамян и лимон, които могат да спрат развитието на раковите клетки и помагат за тяхното капсуловане и изчистването от организма. Също така за куркума, мащерка. Това е по-скоро подкрепяща терапия, която бих посъветвала всеки един да направи, ако има такова заболяване.

Аз започнах заради себе си, заради детето, за да решим един проблем. Оттам насетне реших, че трябва да започна да разказвам за маслата и тяхното действие, за тяхната сила. Дойде момент, в който реших да си направя група във фейсбук, в която да споделяме през какво сме минали и как са помогнали маслата в моето семейство. Добре, но тази групичка за норматив започна да развива популярност, започна да трупа все повече членове и пред мен излезе отговорността аз да съм компетентна, когато дам някакъв съвет, той да идва от специалист. Много бързо, след като започнах да използвам маслата, се сертифицирах като ароматерапевт.

Изкарах три курса, едната ми диплома е от Министерство на образованието и науката, останалите са международно признати, важат в цял свят. Тогава започнах да работя с по-големи групи хора. В един момент много хора искаха да се присъединят към екипа ми, защото намираха в мен компетентен водач. Много важно към кого ще създадеш акаунта си, защото след това този човек става твой лидер, помага ти занапред, съветва те как да използваш маслата, помага ти да се развиваш напред. Съответно, това нещо носи и дивиденти. В един момент се оказа, че аз спокойно изкарвам заплатата, за която работя ежедневно, за две до три седмици от този бизнес, който успешно започнах да развивам. Той е и доста доходоносен, стига човек да се задълбочи и да реши да го прави.

- Колко е голяма палитрата от тези масла?

- Доста са, около 60 мономасла и около 60-70 смеси, които се смесват от масла блендове. 120-130 са, като тук не се включват тези, които са временно преминаващи, като цитрус блум, примерно, които са лимитирани.

- Колко време е нужно, за да почне човек да знае и да достигне едно прилично ниво, да създава свой екип и да бъде водач?

- Много зависи от желанието. Хората, които тръгнат с идеята, че искат да развиват този бизнес, доста четат, учат, идват на консултации, дискутираме много и обикновено за около два месеца се чувстват с достатъчно знания, за да могат да разказват и на хората около тях. Има и друг тип – създават си акаунт с цел да използват маслата и по някое време, понатрупали знания, решават, че искат да развиват и бизнес. При тях се случват по-бавно нещата, но стартират бизнеса си по-сигурно. Такъв е един от последните ми примери – Цвети, която до последно твърдеше, че иска да помага на хората и не го прави заради бизнеса, но нещата станаха от само себе си и при нея нещата вече са факт, тя се развива. Първият платен ранг й предстои съвсем скоро. Но тя продължава и сега да твърди, че не е лидер, не е билдър.

- Кога хората започват да смесват нещата – бизнес и помощ?

- Факт е, че ако хората не ползват маслата, няма как да развиват бизнес, тъй като не знаят достатъчно за тяхното действие. Те трябва да са част от ежедневието ни, за да можем да усетим ползата и тогава да разкажем на останалите. Различно е, когато сам си се уверил в действието им. Като разказваш, ти си сигурен, влагаш сърце и душа, разпален си, а това се вижда. Но няма как да нямаш стартов комплект масла и да решиш, че ще правиш бизнес. Тогава системата не работи.

- Мъжете по-мнителни и недоверчиви ли са към етеричните масла?

- Те са непостоянни, поне повечето. Когато дам на някоя жена бленд и й кажа да се маже три пъти на ден, тя го прави. И съм сигурна, че го прави. Мъжете не са стриктни, те пробват един ден три пъти, на следващия два пъти се мажат, после един път и казват, че това не действа! Просто не го използват. Етеричните масла са ефективни, когато се използват. Трябва воля и култура. Но когато мъжете заобичат маслата, започват много да споделят за ефекта им. Ако една жена се впечатли от това, тя ще разкаже на пет жени, но когато един мъж види, че действа, ще го разгласи на 15.

Те са „шеръри” – ходят и разказват, правят го разпалено. Моят мъж е типичен пример – беше Тома Неверни. Твърдеше, че маслата не работят, чудеше се как давам толкова пари за тях и буквално след три доказателства, толкова му беше необходимо, се увери. Болеше го зъб, помогнах му да спре болката, докато стигне до зъболекаря. След това се справихме и с болката от плексита му, а третият път беше с болки в прасците. Когато се убеди в ефекта им, той заяви, че маслата работят! Сега, където и да седне, една бира да изпие, успява да завърти разговора около маслата и да разкаже нещо. Мъжете трудно стартират, но завърти ли се колелото, трудно се спират, така да се каже.

- Когато човек реши да стартира бизнеса, какъв капитал му е необходим? Маслата могат ли да заместват някакви диети, депресии, паник атаки, да действат при алкохолизъм, при тютюнопушене?

- При паник аката хората се повлияват най-бързо, защото маслата действат много бързо и ефикасно на психо-емоционално ниво. Вдишани, дифузирани, нанасяни по кожата – бързо влияят на такива състояния, за минути! Една капка баланс в шепата вдишваме три-четири пъти дълбоко и паник атаката изчезва. Това е нещо, което се случва бързо, за норматив, а лекарите тъпчат хората с шепи с лекарства, да не говорим, че голяма част от тях са транквиланти, антидепресанти, които създават куп неприятности след това. За капитала – зависи кой с каква идея тръгва. Споменах вече, че маслата трябва да се използват, трябва да бъдат част от ежедневието ви. Но старта можете да го направите с по-голям комплект масла, където има и много подаръци. Тогава инвестицията ще е по-голяма, но продуктите повече. Ако решите, че ще започнете с по-малък стартов комплект, ще дадете по-малко пари, но с по-малък асортимент масла.

Но за успешен старт най-важно е да се споделя, да се говори, бизнесът идва от само себе си. Като разказвач на приказки, но с истински, живи герои. Няма как да продадеш нещо, без да видиш действието му – това нещо си остава просто предмет, независимо дали става дума за масла или чаша вода.

Трябва да се разкаже и да се покаже как действа, да го накараш човек да опита. Види ли действията на маслата всеки се влюбва в тях. Знаете ли, че нашата статистика показва, че 65% от всички регистрирани потребители пазаруват масла всеки месец. Това е голям процент и показва любовта на хората към маслата.

- Колко развита е мрежата у нас и в чужбина?

- В САЩ е най-развита тази мрежа, този бизнес с етеричните масла. Там е базирана и компанията. Статистиката показва, че всеки втори отвъд Океана ги използва. Там почти няма човек, който да няма личен акаунт, пазарува си ги оттам. Тепърва ще бъде хит това в България. В Щатите сега има 6 клиники, в които са съчетани традиционната и холистичната грижа за човека. Такова нещо скоро ще има и в Европа, най-вероятно в Германия, ще има такава клиника. Ще набира популярност. У нас е един алтернативен подход за справяне с много проблеми, но все още не е масово.