Аржентина избира президент на фона на рекордна инфлация

Свят
21:12 - 16 Октомври 2023
2360
Аржентина избира президент на фона на рекордна инфлация

Аржентина ще проведе президентски избори на 22 октомври, съобщава "Ройтерс". Аржентинците ще гласуват за новите президент и вицепрезидент на страната, които ще встъпят в длъжност на 10 декември и ще управляват четири години, до края на 2027 г.

Избирателните секции отварят в 8 часа сутринта местно време и затварят в 18 часа. Предварителните резултати нямат установен час за публикуване и законът забранява разпространението на прогнози до 21 часа местно време.

Гласуването е задължително за граждани между 18 и 70 години и по желание за 16-и 17-годишни и хора над 70 години. Около 35,4 милиона души са регистрирани да гласуват, включително аржентинци, които живеят в чужбина.

За да спечели на първия тур, кандидатът трябва да получи повече от 45% от гласовете, или повече от 40% с повече от 10 пункта преднина пред втория кандидат. Ако нито един кандидат не достигне този праг, първите двама отиват на балотаж в неделя, 19 ноември.

Кандидатите са либертариански икономист, министър на икономиката и десноцентрист, бивш министър на сигурността.

Един от тях ще замени президента Алберто Фернандес, който не се кандидатира за преизбиране.

Припомняме, че изборите идват в момент, когато аржентинските гласоподаватели са силно засегнати от 124% годишна инфлация, която срина покупателната им способност. Двама от пет аржентинци живеят в бедност.

Гласоподавателите в Аржентина наказаха двете основни политически сили в страната на първичните избори в неделя, 13 август.

Те поставиха на първо място Хавиер Милей, който бе смятан за аутсайдер, пеещ рок. Неговият резултат обещава големи сътресения при надпреварата за президентските избори през октомври.

След преброяване на около 90% от бюлетините, крайнодесният икономист Милей получи 30.5% от гласовете. Зад него останаха консервативният опозиционен блок "Заедно за промяна" с 28% подкрепа и управляващата коалиция - с 27% от гласовете.

Така на президентските избори през октомври освен Милей отиват бившият вътрешният министър Патрисия Булрич от консервативната десница, която бе втора с 28% от гласовете, и настоящият министър на икономиката, лявоцентристът Серхио Маса, получил 27% от гласовете.

Гласоподавателите ще изберат и 130 представители на долната камара от всичките 23 провинции на Аржентина и един автономен град, както и 24 национални сенатори, представляващи осем провинции. Конгресът на Аржентина се състои от Долна камара от 257 представители и Горна камара от 72 представители.