Аржентина отложи плащания по дълга си в размер на над $30 милиарда

Сделката е сключена на фона на влошено финансово състояние на латиноамериканската държава

Новини
16:54 - 09 Юни 2023
1852
Аржентина отложи плащания по дълга си в размер на над $30 милиарда

Аржентина е приключила най-мащабната операция по управление на националния си дълг, като е отложила плащания в размер на над 30 милиарда долара, които са дължими през следващите четири месеца, съобщиха официални представители в Буенос Айрес, предаде Ройтерс. 

Сделката, която финансистите определят като „суап за кредитно неизпълнение по държавен дългов инструмент“, е сключена на фона на влошено финансово състояние на Аржентина, съчетано с трицифрена инфлация и бързо обезценяване на националната валута на южноамериканската страна - аржентинското песо. Ситуацията се влошава и поради сушата в Аржентина, поради която приходите ѝ от износ на селскостопанска продукция намаляват с около 20 милиарда долара.

Благодарение на суаповото споразумение са отложени плащания по дълга в размер на около 7,4 трилиона песо (30,21 милиарда долара),

дължими между юни и септември, се казва в съобщение на аржентинското министерство на икономиката. Това означава, че тези плащания се отлагат за периода след общите избори в Аржентина, отбелязва Ройтерс.  

Междувременно Централната банка на Китай съобщи, че подновява с 3 години споразумението с Аржентина за суап на дълг в размер на 130 милиарда юана (близо 18,23 милиарда долара).