Асад обвини ЦРУ за смъртта на основателя на "Белите каски"

По думите на сирийския президент е невъзможно да се повярва в естествената му смърт

Свят
15:29 - 14 Ноември 2019
1677
Асад обвини ЦРУ за смъртта на основателя на "Белите каски"

Президентът на Сирия Башар Асад направи паралел между гибелта на един от основателите на хуманитарната организация "Бели каски" Джеймс льо Мезюре и ликвидирането на главатаря на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") Абу Бакр ал Багдади. Сирийският държавен глава коментира темата в интервю за руски държавни медии.

"И ние знаем, и вие знаете, че „Белите каски", естествено, са част от "Ал Кайда". Смятам, че тези хора, както и ликвидираните по-рано Осама бин Ладен и Ал Багдади - всички те бяха убити преди всичко заради това, че знаеха важни тайни. Те се превърнаха в тежест, след като изпълниха ролите си. Появи се спешна необходимост да се отърват от тях", настоя Асад.

По думите на сирийския президент е невъзможно да се повярва в естествената смърт или самоубийството на Джеймс льо Мезюре: той е бил убит от западните спецслужби воглаве с ЦРУ, така че заедно с него "умря истината".

"Разбира се, това е работа на специалните служби. Но какви специални служби? Когато говорим за западните специални служби като цяло, за турските и някои други в нашия регион, това не са специални служби на суверенни държави, това са подразделения на главната разузнавателна служба - ЦРУ. Това е тя, наистина... (...) Възможно е основателят на "Белите каски" да е работил усилено върху книга със свои мемоари и за живота си, а това е недопустимо. Това са предположения, но много сериозни предположения", подчерта той.

Междувременно Башар Асад отново обвини САЩ, че крадат петрол от Сирия, като американският "режим" бил сроден с този в нацистка Германия.

"САЩ са държава, основана като всеки режим на банди от бандити. Американският президент не представлява страната, той е просто изпълнителен директор на компания, която има съвет на директорите, които представляват други компании, които всъщност притежават страната", убеден е сирийският държавен глава.

"Белите каски" са хуманитарна организация, която спасява цивилни от развалините на сгради в Сирия. За смъртта на един от създателите на "Белите каски" и бивш служител на британското разузнаване Джеймс льо Мезюре стана известно на 11 ноември. Той беше намерен мъртъв в градината на къщата си в Истанбул.

По предварителни данни той е загинал в резултат на падане от високо. Според съпругата му в последно време се е чувствал стресиран и е приемал психотропни лекарства.

За ликвидирането на главатаря на ДАЕШ съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп на 27 октомври. По думите му по време операцията на американски военни терористът е взривил колан с експлозиви.