Асен Агов призова: БНТ да кръсти студио на Нери Терзиева

Новини
11:22 - 04 Юни 2022
2848
Асен Агов призова: БНТ да кръсти студио на Нери Терзиева

Свидетели сме на това как Нери Терзиева оставя една страхотна следа в българската журналистика - един свободен човек, който никога не направи компромис със свободомислието си. Това заяви журналистът Асен Агов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ и призова ръководството на телевизията да нарече студио на Нери Терзиева.

Асен Агов става главен редактор и водещ на "По света и у нас" през 1990 година. По-късно двамата с Нери Терзиева започват да водят новините в новосъздадения Екип 2 - революционната идея на Нери, заради която два екипа в единствената тогава телевизия работят в конкуренция помежду си.

"Създадохме го в една стаичка в новините на четвъртия етаж, с едно окъсано канапе и две пишещи машини "Марица", на които липсваше капакът отгоре и трябваше да въртим лентата с пръст, защото автоматиката не работеше. След няколко месеца Нери издейства от фабриката в Пловдив да получим две нови машини. Много се тормозехме с тях, толкова бяха твърди клавиатурите", разказа той.

Именно Екип 2 въвежда човешкия език в новините, от който хората са имали нужда. За Асен Агов свободата на мисълта е мисия.

Не се хваля. Ние знаехме, че тази промяна хората трябва да я почувстват, защото телевизията беше една. Някои я почувстваха негативно, но много милиони спечелиха свободата си. Не смятам, че сме били мисионери, но съвсем осъзнато работихме в тази посока - хората да получат информацията, която ще им помогне. От една страна времената бяха бурни, от друга - за работа бяха пълни със събития, които бяха истинско предизвикателство да представяме.

В рамките на месец-два Нери Терзиева е събрала толкова млади хора в Екип 2, че са започнали обвинения, че целта е те да бъдат манипулирани.

"Никога не ни е минало през ума да манипулираме някого. Просто ги учехме на трезва и земна журналистика, в услуга на обществото, каквато е и ролята на обществената телевизия. Нери Терзиева е и преподавател в СУ, активна във Факултета по журналистика, тоест, много хора са излезли от нейното котило. Това е знаменита работа, която тя вършеше, защото стандартите на свободната журналистика, която е абсолютно необходима, за да имат хората свобода в страната, този неин принос е онова, което аз наричам, че загубата ѝ е само физическа, но не и духовна".

"Не виждам защо един човек, толкова допринесъл и толкова саможертвоготовен като Нери, името ѝ да не служи за мотивация на всички млади хора, които неминуемо ще дойдат тук, в телевизията, да работят", каза той.