Асен сменя Гинка като кандидат да купи ЧЕЗ  

Третият мераклия да се сдобие с бизнеса на енергийното дружество е финансовото дружество „Еврохолд”

Новини
13:24 - 25 Март 2019 (обновена)
3479
Асен сменя Гинка като кандидат да купи ЧЕЗ 

Родната финансова компания „Еврохолд” е третият потенциален купувач на българските активи на ЧЕЗ, съобщава в. „Лидове новини” . Пред БНР от ЧЕЗ България заявиха, че не коментират „слухове и спекулации”, а от централата в Прага уточниха, че имат споразумение за конфиденциалност и очакват обвързващи оферти през април.

Източник на Lupa.bg обаче потвърди, че "Еврохолд" наистина е депозирала сериозна молба за намерение да участва в покупката на българския бизнес на ЧЕЗ. Зявката е била направена още през месец януари. Компанията се занимава със застраховане, финансови услуги и внос на автомобили от висок клас. Собственикът на дружеството е бизнесмена Асен Христов, който не е особено популярен за широката публика. Различни неофициални класации обаче го сочат за един от 10-те най-заможни българи. 

"Всяка една публикувана спекулативна непотвърдена информация би могла да повлияе на цената на акциите на холдинга и да увреди интересите на акционерите, включително миноритарните, като това би могло да се счита и за нарушение на законите, които регулират дейността на публичните компании. "Еврохолд" и нейните дъщерни дружества винаги са обявявали публично придобиванията си, използвайки всички съществуващи медийни канали и информирайки едновременно всички заинтересовани лица. Ако компанията и подразделенията й възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично своевременно”, се казва в съобщение на холдинга, разпратено до медиите.

През 2018 г. холдингът реализира забележителните 1.3 млрд. лв. приходи, а активите й достигат 1.4 млрд. лв. "Еврохолд" се ползва с добра репутация във финансовия и застрахователния сектор.

Още миналата седмица стана ясно, че в надпреварата ще се включи и трети потенциален инвеститор, след като Томаш Плескач от Надзорния съвет на дружеството анонсира тази информация. Още тогава  неофициално се разбра, че става дума за българска компания, а финансирането най-вероятно ще бъде осигурено от руски или английски банки, с които "Еврохолд" по принцип си партнира. В понеделник сутрин, 24 март, „Лидове новини” – чешкото издание, което първо разкри намеренията за продажба на българските активи на ЧЕЗ, съобщава, че третият инвеститор е „Еврохолд”. 

За последните две години компанията има повече от десет придобивания, но оттам официално заявиха, че като публична компания, търгувана на борсите в София и Варшава, не могат да коментират слухове и спекулации. „Ако компанията и подразделенията й възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично и своевременно ще информират всички заинтересовани лица”, допълват от „Еврохолд”. От ЧЕЗ – Прага и тази сутрин заявиха, че докато не получат обвързващи оферти, не могат да коментират търговски преговори. Все още „Инерком” и индийската „Индия пауър” са потенциални купувачи на българските активи, категорични са от Прага.