Асен Василев: ГЕРБ признаха за коалиция с ДПС

1% от хората получават колкото 40% от общото население, отсече съпредседателят на ПП

Новини
18:37 - 30 Септември 2022
3438
Асен Василев: ГЕРБ признаха за коалиция с ДПС

Ние им пречим да крадат. Изборът на хората утре е да гласуват за ГЕРБ в коалиция с ДПС или да гласуват за нова България, в която парите ще стигат до хората. Това каза в интервю за „Лице в лице“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Според него, вчера в студиото на „Лице в лице“ Делян Добрев от ГЕРБ е признал, че готвят коалиция с ДПС с един или повече т.нар. „златни пръсти“. Асен Василев подчерта, че в страната стои фундаменталният въпрос дали искаме да градим икономика от латиноамерикански тип, каквато са развивали от ГЕРБ, или се стремим към европейска такава.

Управлението на ГЕРБ неравенствата в страната са се увеличили драстично, като се е стигнало до момента, в който 1% от хората получават толкова, колкото 40% от общото население. Василев увери, че ПП ще развиват икономиката на страната ни по европейски начин, което би означавало инвестиции в здравеопазване и образование. „Така, че гражданите да получат по-високи доходи и те да движат икономиката напред и през потребление“, обясни той.

„ГЕРБ видяха, че с тях няма да говорим, че няма да позволим тези кражби, които са правили, да бъдат заметени под килима. Тръгна Европейската прокуратура, ще тръгне Антикорупционната комисия, при сформиране на нов парламент, и всичко това ще бъде разследвано“, гарантира Асен Василев.

Той отговори на критиките към ПП за бюджета. Василев ги опроверга с данни. „Оставихме 1,5 милиарда излишък, 9,5 милиарда в хазната и приет бюджет с 230 гласа от общо 240, който предвижда дефицит в рамките на Маастрихтските критерии“, посочи съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

„При нас дойде на посещение немският финансов министър през юни. Той каза, че начинът, по който водим публичните си финанси, „може да вдъхновява другите европейски държави“, в това число и Германия“, припомни той.

Василев обясни още, че в България държавната администрация е много скъпа. „В Министерство на финансите приехме нов правилник за 20% съкращение, служебният кабинет го отмени. Това не е случайно. Виждаме връщане към модела на Прехода и в който средствата на държавата отиват при малко на брой приближени фирми на властта“, добави той.