Асен Василев: Не искаме държава от латиноамерикански тип

Водим разговори с ДБ, призна бившият финансов министър

Политика
21:37 - 03 Февруари 2023
2920
Асен Василев: Не искаме държава от латиноамерикански тип

"Сигурно сме направили грешки, но има неща, които са ключови за начина, по който страната се развива". Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в предаването "Панорама" по БНТ.

Направихме бюджет и две актуализации. Това показа, че в България може да се води нормална европейска политика за намаляване на неравенствата, без да се пипат данъците. Видяхме политиката на служебния кабинет, подкрепена от ГЕРБ за замразяване на доходите на учителите, лекарите, пенсиите. Всичко беше замразено, каза още съпредседателят на ПП.

Левицата казва, че ще вдигне данъците, за да даде. А ние без да вдигаме данъците успяхме да проведем нормална социална политика. Това означава, че в България този ресурс го е имала. 

Според него следващото нещо, което ще удари бизнеса, ще бъдат високите лихви.

В момента вървят много активни разговори с "Демократична България", потвърди Асен Василев. Заяви, че няма как страната да върви напред, когато едни хора са добре, а други са зле. По думите му през изминалата тежка година е видян най-големият ръст на българската индустрия, комбиниран с широка социална програма.

"Въпросът не е за лошите и добрите, а това в каква България искаме да живеем. Ние живяхме в България от латиноамерикански тип въпреки Евросъюза. И Пеканов каза, че няма съдебна реформа и справедливост, че неравенствата, откакто влязохме в ЕС, се качиха драматично, защото беше наложен политически, икономически и съдебен модел от латиноамерикански тип. Ние влязохме в политиката, защото искаме България от европейски тип".

Според Василев парламентът е бламирал еврозоната заради закона за Зелената карта.

"Видяхме и един много по-прост дебат - за това да се защитят жените в България - толкова грозен дебат аз не съм виждал в парламента- нямаше доза човещина в него".

На въпрос защо е гласувал против купуването на нови изтребители Ф-16, Асен Василев отговори, че няма как да плащаме за втората партида изтребители, без да сме получили първата.

"Джемкорп" е необвързващ меморандум, който е прекратен без никакви претенции към българската държава, но нека прокуратурата да си разследва, заяви Асен Василев.