Асен Василев не одобрява различни ДДС ставки

Мерките срещу инфлацията ще са готови до актуализацията на бюджета, обеща вицепремиерът и финансов министър

Новини
12:30 - 19 Април 2022
1214
Асен Василев не одобрява различни ДДС ставки

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че до седмица-две ще бъдат обобщени всички предложения за овладяване на инфлационния натиск.

Пакетът от мерки ще бъде готов преди актуализацията на бюджета през лятото, тъй като се налагат по-скорошни действия, заяви още Василев.

„Най-големият инфлационен натиск идва по линия на хранителната верига, продоволствието, и там трябва да бъдат насочени голяма част от мерките. Другият голям натиск, който най-вероятно ще се появи, но той е в по-дългосрочна перспектива и не толкова директно, ще дойде по линия на металите.“

Вицепремиерът потвърди, че има различни предложения за намаляване на ДДС ставки, но все още не са направени изчисленията.

Самият Василев е против диференцирането на ставките, защото според него възниква въпросът защо са предпочетени едни стоки, а не други и защото опитът с намаляването на ставката за ресторантьорите е показал, че мярката не достига до крайните потребители.

„Доколкото знам има предложение от страната БСП, което е свързано със стоките, които са на регулиран пазар. Така че поне второто би отпаднало, т.е. би стигнало до крайния потребител ефектът“, заяви вицепремиерът Асен Василев.

На въпрос на БНР той потвърди, че кабинетът има амбиция да не увеличава новия дълг с повече от настоящите бюджетни параметри от 7 милиарда и 300 милиона лева.