Асен Василев: Не виждаме партньор в БСП, Промяната ще е опозиция

"Твърде сме млади за да има разнобой", опроверга информациите за раздори в партията бившият вицепремиер

Икономика
18:54 - 10 Ноември 2022
2761
Асен Василев: Не виждаме партньор в БСП, Промяната ще е опозиция

Ние много ясно заявихме, че ГЕРБ победиха, а "Продължаваме промяната" остава опозиция. Също казахме, че ще бъдем конструктивна опозиция и това не означава, че ще гласуваме напук. С ГЕРБ имаме сходни позиции. А БСП не са потенциален коалиционен партньор засега, защото подкрепят връщането на хартиената бюлетина.Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Асен Василев пред БНТ.

"Хартиената бюлетина е начин да се върне статуквото на власт - това е ключът към местните избори. На предните местни избори имаше почти 500 000 невалидни бюлетини", добави той.

По думите му, ако вторият мандат се връчи на "Продължаваме промяната", те ще проведат разговори с "Демократична България".

"ГЕРБ посочиха, че приемат бюджетният дефицит да бъде 2,1 процента. Напълно възможно е всички финансови политики да се осъществят и да не се нарушава фискалната дисциплина. Черните сценарии няма да се реализират", посочи той.

"Служебният министър нарушава закона в момента, това е политика на замразяването на доходите", каза Василев, във връзка с предложението на служебния кабинет за удължаване на държавния бюджет.

"Не се притесняваме от енергийния министър", каза Василев, след като  днес служ. министър на енергетиката Росен Христов се яви в Националната следствена служба, където беше призован като свидетел по разследването за спирането на договора за доставките на газ от "Газпром".

Василев обясни, че ПП са започнали предварителни разговори с "Демократична България", в случай, че вторият мандат отиде при тях. Според него обаче, няма вариант да се разговаря с БСП, които не са потенциален коалиционен партньор, тъй като има "голям разлом, по отношение на хартиената бюлетина".

"Няма как да има парламент, без да е подкрепен от ГЕРБ, ДПС или Възраждане. Това е математиката", посочи Василев.

Василев отрече съмненията за сериозно разцепление в "Продължаваме Промяната", след като на гласуването за покупка на изтребители се оформиха две крила в парламентарната група на ПП.

"Твърде сме млади за да има разнобой", обяви Василев, и посочи, че всеки е свободен да гласува както намери за добре.