Асен Василев се гаври с „Оплаквачки ГЕРБ“

Личности
12:57 - 13 Май 2022
2268
Асен Василев се гаври с „Оплаквачки ГЕРБ“

Остър словесен сблъсък се разрази между депутатите от ГЕРБ-СДС и вицепремиера и финансов министър Асен Василев преди началото на парламентарния контрол днес. Поводът стана декларация на бившите управляващи, с която водачът на групата им Десислава Атанасова атакува наследниците им във властта.

Тя изреди обичайните нападки на ГЕРБ-СДС към новото правителство. Атанасова обвини „партиите на промяната“, че са поели курс на „реваншизъм, политическа конфронтация и прокарване на червени разделителни линии“, както и че е започнат план за „унищожаване на държавата“. И продължи с това, че при управлението на ГЕРБ икономиката е била на по-добро ниво от сегашното.

Василев се втурна към трибуната, защото се почувства лично засегнат, когато чу името си от декларацията. „Толкова много неистини, изречени по толкова систематичен начин от „Оплаквачки ГЕРБ“, не съм чувал от доста време насам“, обяви той, сподирен от смеха на сподвижниците си и недоволни удари по банките откъм бившите управляващи, цитиран от „Сега“.

Василев подчерта, че икономиката е в добро състояние, тъй като данъчното бреме е било намалено, а цените на електроенергията са били запазени на нивото от есента м.г. „Единствените фирми в момента, които имат наистина сериозни затруднения, са фирмите, които са свикнали да получават пари от държавата“, посочи финансовият министър.

Той се подигра с хвалбите на герберите за построените по тяхното време магистрали. „Казахте, че сте построили 375 км. магистрални пътища. Това е по 30 км. на година. Ако трябва да строим магистрала „Хемус“ с тези темпове, следващите 10 години няма да я построим“, каза насмешливо Василев. „Дългът е намалял, икономиката се развива, износът расте, индустрията е на нива отпреди 2019 г.“, констатира оптимистично министърът. И обяви, че се работи по пълен пакет от мерки в помощ на гражданите срещу инфлацията.

Десислава Атанасова отказа да се предаде. Тя се върна на трибуната и се обърна към Василев с „Уважаеми г-н министър-председател“ - като директно го обяви за реалния премиер на страната. След това се захвана да опровергава твърденията на министъра, но водещият заседанието Мирослав Иванов й изключи микрофона. Причината беше, че Атанасова беше поискала да говори по процедурен въпрос, а реално започна да прави изявление.

И спреният микрофон не й въздейства - тя не мръдна от трибуната, а съпартийците й скочиха да я защитят и се струпаха около нея. Настъпи хаос. Иванов немощно се опитваше да овладее ситуацията, но накрая се предаде и обяви почивка.

Мина време докато се разпръсне тълпата от депутати около трибуната. А след почивката Атанасова обяви, че групата й ще поиска оставката на Мирослав Иванов. Той от своя страна заяви, че няма да подаде оставка като заместник-председател на НС, но имаше лошия късмет да направи лапсус и вместо това каза "като заместник-министър". Това предизвика бурен смях в пленарната зала.