Асоциацията на банките приема предложените от БНБ мерки за ипотечното кредитиране

Актуални новини
17:22 - 23 Май 2024
2401
Асоциацията на банките приема предложените от БНБ мерки за ипотечното кредитиране

Банковият сектор приема предложените от Българската народна банка (БНБ) мерки, засягащи ипотечното кредитиране, като ще се съобрази с тяхното прилагане. И към момента в моделите за оценка на кредитоспособността са включени елементи, свързани с показателите, посочени от БНБ.

Това заявяват от Асоциацията на банките в България (АББ) пред БТА по повод решението на Управителния съвет на БНБ, с което бе разпоредено на банките прилагането на шест показателя за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.

В позицията от АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност и ликвидност, които са над средните за ЕС, тя е стриктно регулирана и спазва всички регулаторни изисквания.

В интервю за БТА днес управителят на БНБ Димитър Радев коментира, че от централната банка не виждат непосредствен проблем, но виждат потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране.

По думите му в масовия случай и в краткосрочен план кредитополучателите няма да бъдат сериозно засегнати от промените. Димитър Радев заяви още, че в предприетите мерки към момента няма определени задължителни нива, но такива могат да се определят, ако се наложи.

От БНБ съобщиха на 20 май, че УС на централната банка е разгледал "Преглед на въведените от БНБ макропруденциални мерки във връзка с рисковете пред банковата система".

Аналитичният материал посочва, че в резултат на надзорната политика на БНБ за системното изграждане и съхраняване на буфери в банковата система е създадена устойчивост по линия на ликвидност, капитал, ефективност и качество на кредитите.

Същевременно е налице е изразен кредитен растеж преди всичко в сегмента на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти, посочиха от БНБ и обясниха, че в тази връзка се въвеждат шестте показателя за наблюдение на кредитните стандарти при жилищните кредити.