AstraZeneca: Ваксината ни пази възрастните хора по-дълго от иРНК препаратите

Новини
16:40 - 23 Ноември 2021
3568
AstraZeneca: Ваксината ни пази възрастните хора по-дълго от иРНК препаратите

Ръководителят на AstraZeneca твърди, че аденовирусната ваксина на компанията може да осигури по-дълготрайна защита срещу COVID-19, особено при по-възрастните хора, отколкото иРНК ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna. Това предаде Politico.

Главният изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Паскал Сорио заяви, че това може да е причината във Великобритания (където ваксината на AstraZeneca е много разпространена) да не се наблюдават същите високи нива на хоспитализации като в Европа, където случаите нараснаха през последните месеци. Но и допълни, че са необходими повече данни.

"Наистина е интересно, когато погледнете Великобритания, там имаше голям пик на случаите, но не толкова много хоспитализации в сравнение с Европа. В Обединеното кралство нашата ваксина се използва за ваксиниране на възрастни хора, докато в Европа първоначално се смяташе, че тя не действа при по-възрастните", каза Сорио пред радио BBC 4.

По думите му това може да се дължи на факта, че аденовирусната ваксина на AstraZeneca осигурява по-добър Т-клетъчен отговор от иРНК ваксините.

"Реакцията на антителата е тази, която задвижва незабавната защита на организма, когато сте атакувани от вируса. Реакцията на Т-клетките отнема малко повече време, за да се прояви. Но в действителност ефектът е по-траен, продължава по-дълго ", допълни Сорио.

Антителата се свързват с вируса и му пречат да навлезе в клетките, за да предизвика заболяване, но броят им намалява с течение на времето след ваксинацията. Съществуват няколко вида Т-клетки или бели кръвни клетки, които също играят роля в борбата със заразата. Някои от тях откриват и убиват заразени клетки, а други помагат за производството на специални антитела, които атакуват части от вируса.

Днес AstraZeneca открива във Великобритания нов център за научноизследователска и развойна дейност на стойност 1 млрд. паунда.