Астроном: Извънземни сигнали могат да бъдат открити до 2036 г.

По-съвършени компютри помагат за това

Мистика
18:37 - 16 Май 2024
4337
Астроном: Извънземни сигнали могат да бъдат открити до 2036 г.

Въпреки десетилетия на търсене, убедителни доказателства за съществуването на извънземен живот все още не са открити. Един астроном обаче е уверен, че може да чуем за тях през следващите две десетилетия. В скорошно интервю 80-годишният астроном Сет Шостак казва, че човечеството ще открие сигнал от интелигентна извънземна цивилизация до 2036 г.

„Тенденцията за подобряване на хардуера, особено на компютрите, продължава с неотслабваща сила“, казва Шостак. „Все още залагам на сигнал до 2036 г.“.

Въпреки че откриването на сигнал ще бъде вълнуващо събитие, пенсионираният астроном подчертава, че това няма да означава непременно комуникация. Обменът на съобщения с извънземна цивилизация на хиляди светлинни години ще бъде бавен процес. Шостак обаче смята, че хората трябва да са подготвени за такъв момент.

Той призовава за международно сътрудничество за тестване на потенциални сигнали и определяне на техния извънземен произход, преди да се изпрати отговор.

Интригуваща хипотеза е, че извънземните може вече да са получили съобщения от НАСА на космическия кораб Pioneer 10, изстрелян през 1972 г. Това означава, че може да има отговор преди изтичането на десетилетието.

Търсенето на извънземен живот продължава, а предсказанието на Шостак дава надежда на онези, които вярват, че не сме сами във Вселената. Само времето ще покаже дали прогнозата му ще се сбъдне.

Ето и някои интересни факти за търсенето на извънземен живот:

- Проектът SETI (Търсене на извънземен разум) съществува от 60-те години на миналия век и все още не е намерил убедителни доказателства за извънземен живот.
- Космическият кораб Pioneer 10 носи плоча, изобразяваща голи жена и мъж, както и диаграма на положението на Земята в Слънчевата система.
- През 2017 г. учените откриват седем екзопланети в орбита около звездата TRAPPIST-1, три от които са в обитаемата зона.
- През 2020 г. астрономите обявяват откриването на фосфин в атмосферата на Венера, което може да е признак на живот. Допълнителни изследвания обаче показват, че това е малко вероятно.