Астрономи разследват мистериозни вълни от далечна галактика

Мистика
14:57 - 09 Юни 2022
4051
Астрономи разследват мистериозни вълни от далечна галактика

Мощни пулсации на радиовълни, излъчвани от далечна галактика джудже, които бяха открити с помощта на масивен телескоп в Китай, от години не дават мира на астрономите. Вълните са открити през 2007 г., но сега се счита, че има нови данни за източника им.

Радиовълните включват импулси на радиочестотна електромагнитна радиация, произхождащи от места в нашия Млечен път и други галактики. Радиовълните имат най-дългата дължина на вълната в електромагнитния спектър.

Астрономите подозират, че тези пулсации могат да произхождат от определени обекти, сред които неутронна звезда, свръхнова, магнетар, вид неутронна звезда с изключително силно магнитно поле; и черна дупка, която поглъща съседна звезда.

По време на пресконференция в сряда изследователите съобщиха, че галактиката, от която произхождат пулсациите, се намира на близо 3 милиарда светлинни години от Земята. Светлинна година е разстоянието, което светлината изминава за една година – 9,5 трилиона км. Колективната звездна маса на тази галактика е приблизително 1/2500-та от тази на нашия Млечен път.