Астрономическото лято идва с жега от 40 градуса

За 20 юни е обявен жълт код за горещини в почти цялата страна, приятно ще е времето само край морето

Актуални новини
22:30 - 19 Юни 2024
9530
Астрономическото лято идва с жега от 40 градуса

Астрономическото лято, което настъпва у нас на 20 юни, идва с жеги, като на места в страната температурите ще достигнат 40 градуса. Жълт код за опасни горещини е обявен за четвъртък в почти цялата страна, изключение правят само местата край Черноморието.

Максималните температури на 20 юни ще са между 34 и 39 градуса. Най-горещите населени места ще са Русе, Пловдив и Сандански. Там термометрите ще показват почти 40 градуса.

По-поносими ще са стойностите само по Черноморието - около 30 градуса се очакват на брега на морето.

Днес имаше обявени предупреждения в 14 области от Западна и Централна България. Метеорологична станция в Русе измери 38 градуса на сянка днес.

Метеорологичната обстановка няма да се промени до края на тази седмица, очаква ни дълъг период без валежи и с опасно високи температури.

Горещата вълна е обхванала и много други места в Европа и САЩ.  Термометрите на много места отчитат 38-40 градуса, съобщават световните агенции.

Едно от местата, които вече поставиха рекорди, е градът, който е дом на най-голямата българска общност – Чикаго. В понеделник там беше регистрирана температура от над 36 градуса, което счупи предишен рекорд от 1957 г.