Атанас Зафиров: Когато се спасява България, трябва да се правят компромиси

Опитът за съставяне на кабинет не е предизборна кампания, заяви членът на БСП

Новини
20:34 - 04 Септември 2021
2552
Атанас Зафиров: Когато се спасява България, трябва да се правят компромиси

"В политиката няма разочарование, но гражданите могат да се чувстват неудовлетворени от неуспеха в създаването на правителство, което да се справя с кризите в страната", това каза Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП по коалиционната политика.

За него партиите на протеста са се оказали партии на подмяната, защото е имало възможност за кабинет с ясен мандат и времеви прозорец, в който да се решат належащи проблеми, а те са отказали това да се случи.

Зафиров подчерта, че не може да се говори за предизборна кампания, когато има стремеж да се направи правителство, това е нормална конституционна и парламентарна практика.

"Когато има необходимост от съставяне на кабинет, за да се спасява България, трябва да се правят компромиси. Трябва да бъдем по-умерени в квалификациите, за да може да се постигне каквото и да е", заяви той по отношение на преговори с "Демократична България".

За новия политически проект със служебни министри социалистът смята, че изказаната позиция за подкрепа от страна на премиера Стефан Янев не е била на място, но не може да се говори за преднамереност.

Атанас Зафиров каза още, че не подозира зад такъв проект да стоят определени субекти, най-малкото за това, че такъв проект все още не е факт. А в новата политическа организация той не вижда заплаха за БСП, защото идеологията остава, докато новите проекти лесно си заминават.

Зам.-председател на БСП по коалиционната политика заяви, че избори 2 в 1 е удачен вариант на провеждане, като се вземат предвид всички обстоятелства, кризи, аспекти.