Атила убил хиляди девици, Тимур изградил кула от живи мъже

Нещо за четене
22:06 - 07 Април 2021
10977
Атила убил хиляди девици, Тимур изградил кула от живи мъже

Във времената назад е имало много зли владетели. Някои от тях били особено жестоки. Без значение каква е целта, всеки нормален човек не би приел убиването и измъчването на хора за нормално. Кои са най-жестоките владетели, които историята знае?

Атила, вожд на хуните

След като убил брат си, Атила станал лидер на Хунската империя и се е превърнал в един от най-страшните нападатели на Римската империя. Вождът е бил познат в по-голямата част от Западна Европа като пример за жестокост и алчност. Историци разказват за случая с девицата Урсула, която била заловена от Атила, докато пътувала към поклонение заедно с 11 000 девици. След като тя е отказала да се омъжи за него, той заповядал да убият не само нея, но и останалите девици.

Чингис Хан

Монголският лидер Чингис Хан е бил възприет като герой от мнозина, защото е успял да обедини монголските племена. За него се е знаело, че е бил брутален и историците смятат, че около 40 милиона души са били убити по цяла Азия и Европа по време на монголските завоевания.

Toмac дe Topĸвeмaдa

Toй e иcпaнcĸи дyxoвниĸ и пъpвият Beлиĸ инĸвизитop в cтpaнaтa в пepиoдa 1483-1498 г. Toй ycтaнoвил тpибyнaли в няĸoлĸo гpaдa, cъздaл т.нap.  Koдeĸc нa инĸвизициятa c 28 paздeлa зa извъpшвaнe нa инĸвизиции, ĸaтo paзpeшaвa изтeзaния зa извличaнe нa пpизнaния. Cпopeд иcтopичecĸи изтoчници тoй нacъpчил гoнeниятa cpeщy eвpeи в Иcпaния и пpинyдaтa дa избиpaт мeждy пoĸpъcтвaнe и cмъpт, ĸoeтo пpeдизвиĸaлo мacoвo изceлвaнe нa eвpeи oт cтpaнaтa. Иcтopицитe cмятaт, чe Topĸвeмaдa e oтгoвopeн зa изгapянeтo нa ĸлaдa нa oĸoлo 2000 дyши. Интepecнo e, чe няĸoи изтoчници твъpдят, чe caмият Topĸвeмaдa идвa oт ceмeйcтвo нa нoвoпoĸpъcтeни eвpeи.

Тимур

Владетелят на Източна, Южна и Централна Азия през XIV в. и е извършвал всякакви жестокости. Тимур наредил изграждането на кула, изработена от живи мъже, които били натрупани един върху друг и циментирани с тухли и хоросан. Веднъж заповядал и клане, за да накаже организиран бунт - 70 000 души са избити, а главите им са набити по минаретата за назидание.

Иван Грозни

Иван Грозни е княз на Великото московско княжество. Той е бил женен общо седем пъти, като се смята, че някои от съпругите му са били отровени, а последната е била погребана жива със задушена уста и омотана във въжета. Той е удрял бременната си снаха, защото е облечена неприлично и тя изгубва бебето. Синът му влиза в спор с него, в резултат на което Иван Грозни го убива. 

Мария I Тюдор

Тя е единственото дете на крал Хенри VIII и първата му съпруга - Катерина Арагонска. По времето на Мария I англичани са разделени на протестанти и католици. Мария е твърдо решена да обедини хората си с „истинската религия“ и малко преди Коледа през 1554 г. подписва заповед, която води до смъртта на около 300 човека. 240 мъже и 60 жени са обявени за протестанти и изгорени на клада. Така кралица Мария I си спечелва прозвището „Кървавата Мери“.

Леополд II

Кралят на Белгия Леополд е създател на "Независима държава Конго" - частен проект с цел да извлича каучук и слонова кост от Конго чрез насилствен труд. Проявява изключителна жестокост, докато усвоява природните богатства на Конго, разпореждайки посичане на крайници на хора, които не са изпълнявали производствена квота. Според демографи в периода 1880-1920 населението на Конго е намаляло с 50%. 

Мао Дзедун

Поддръжниците на Мао посочват, че той е модернизирал и обединил Китай и го е превърнал в световна суперсила. Други обаче посочват, че неговите политики са довели до смъртта на около 40 милиона души чрез глад, принудителен труд и екзекуции.