Атлетико смълча "Олд Трафорд" и изрита Юнайтед от Шампионската лига

Дюшекчиите осъдиха Червените дяволи на пета година без трофей

Спорт
08:08 - 16 Март 2022
1606
Атлетико смълча "Олд Трафорд" и изрита Юнайтед от Шампионската лига

Атлетико Мадрид е на четвъртфинал в Шампионска лига. „Дюшекчиите“ спечелиха с 1:0 гостуването си на Манчестър Юнайтед и с общ резултат 2:1 продължават напред в най-престижния европейски клубен турнир.

Единственото попадение в срещата беше дело на Ренан Лоди в 41-вата минута. Домакините имаха сериозни претенции за нарушение срещу Антони Еланга още в зародиша на атаката, но главният съдия Славко Винчич запази мълчание, не последва намеса и на ВАР.

Старши треньорът на испанския шампион – Диего Симеоне, за пореден път се доказа като голям тактик. Той тотално надигра своя колега Ралф Рангник, чийто тим беше неутрализиран насред Манчестър. Трябва да се отбележат и няколкото страхотни намеси на Ян Облак. Определено стражът на Атлети запуши устите на критиците си, като изигра изключително силен мач.

С класирането си напред в Шампионска лига Атлетико на практика осмисли остатъка от сезона. Отборът няма почти никакви шансове да се бори за титлата в Ла Лига.

Голямото разочарование остава за Манчестър Юнайтед и Кристиано Роналдо, които са в подобна позиция и след отпадането няма за какво толкова да се борят до края на кампанията. Сигурното е, че за пета поредна година в клубната витрина на манчестърци няма да бъде прибавен нов трофей.

Домакините стартираха мача в добро темпо. Още в 3-ата минута Антони Еланга се озова на чиста позиция. Той стреля с глава покрай вратата, но беше отсъдено нарушение срещу Ян Облак.

В 13-ата минута дойде най-добрата възможност за манчестърци от началото на срещата. „Червените дяволи“ рязко вдигнаха скоростта и защитата на Атлетико се пропука. Бруно Фернандеш получи отляво и навлезе в наказателното поле. Плеймейкърът намери Еланга. Младокът веднага стреля, но за късмет на мадридчани, Ян Облак успя да спаси с глава.

Две минути по-късно „дюшекчиите“ отвърнаха с коварен далечен удар на Родриго де Паул. Давид де Хеа се разтегна максимално и успя с една ръка да избие в ъглов удар.

В 21-вата минута манчестърци претендираха за дузпа. Рейнилдо влезе остро на Бруно Фернандеш. Двамата скочиха за висока топка, а португалецът се свлече в наказателното поле. Рейнилдо обаче успя да играе с топката. Славко Винчич прецени, че няма основание за наказателен удар. ВАР провери ситуацията и потвърди инстинкта на рефера.

В средата на първата част Ман Юнайтед организира стойностна атака. Домакините умело разиграха топката с по едно докосване. Накрая Фернандеш стреля от средна дистанция, но право в ръцете на Облак.

В 34-тата минута Атлетико загатна колко опасен може да бъде на контраатака. Мадридчани отнеха топката в центъра на терена и за секунди застрашиха вратата на Де Хеа. Коке изведе Маркос Йоренте. Той веднага пусна към Жоао Феликс. Португалецът вкара, но попадението не беше зачетено заради засада на Йоренте.

Около пет минути преди почивката Атлетико нанесе първия удар на „Олд Трафорд“. Гостите организираха много хубава атака на скорост. Коке и Де Паул разиграха. Антоан Гризман получи отдясно и с първото си докосване центрира на далечната греда. Там абсолютно непокрит беше Ренан Лоди, който с глава от близко разстояние преодоля Де Хеа.

В добавеното време на първата част Фернандеш за малко да възстанови равенството. Той стреля с външен фалц, но Облак успя да реагира навреме, така че да избие.

В първата атака след почивката Еланга нахлу в наказателното поле и опита диагонален изстрел, но прати топката покрай вратата.

В 52-рата минута Магуайър върна към Де Хеа. Испанският страж изрита на посоки, като подари топката на Родриго де Паул. Той веднага стреля, но вратарят улови и поправи грешката си.

Седем минути по-късно домакините направиха опасна атака. Диого Далот центрира балонно отдясно. Джейдън Санчо засече от въздуха, като прати топката над напречната греда.

В 66-ата минута Ман Юнайтед получи пряк свободен удар отляво по атаката. Бруно Фернандеш центрира остро, но Хари Магуайър и Кристиано Роналдо се разминаха с топката.

Три минути по-късно Гризман получи зад защитата на манчестърци. Засада не беше отсъдена, макар че изглеждаше, че има такава. Френският нападател опита технично да прехвърли Де Хеа, но не му се получи.

Четвърт час преди изтичането на редовното време защитата на Атлети сериозно се пропука. При центриране от свободен удар Рафаел Варан беше изпуснат. Централният бранител скочи високо и стреля с глава. Ян Облак обаче реагира блестящо и изби. Последва добавка на Кристиано Роналдо. Португалецът опита акробатично изпълнение, но словенският страж вече се беше изправил и съумя да улови.

С изтичането на редовното време все повече се чувстваше отчаянието в играта на „червените дяволи“. В 83-тата минута Диого Далот опита късмета си с изстрел от сериозна дистанция. Той не беше далеч от целта, но покрай десния страничен стълб на вратата.

До края Атлетико направи това, което умее най-добре - уби тотално темпото на игра. Манчестър Юнайтед много трудно стигаше до положения. Дори не се наложи на Ян Облак да прави спасяване. Така мадридчани се класираха за четвъртфиналите в ШЛ, след като през изминалия сезон отпаднаха на 1/8-финал от Челси.