Авер на починалия д-р Стамов: Колеги са му отказали линейка

Новини
19:17 - 05 Юли 2020
3525
Авер на починалия д-р Стамов: Колеги са му отказали линейка

Близък приятел на 49-годишния починал лекар от столичната Спешна помощ и лекар – д-р Робърт Михов, разказа пред Би Ти Ви, че д-р Стамов е откликнал на случая без информация, че отива при инфектиран и без нужната защитна екипировка.

Според д-р Михов неговият приятел и колега му се обадил на 21 юни и му споделил за тревожни симптоми. „Питаше ме сериозно ли е това“, спомня си българският медик, който работи в Лийдс.

„Това, което д-р Стамов ми сподели ден или два, след като е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден. Той е бил пациент с много бързо развил се коронавирус, 55-годишен човек. Той не е бил информиран и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства. Това се възмущаваше: "Как може да ни изратят, без защитна екипировка". И всъщност това, което виждате, той се надяваше като се оправи да подаде молба. Лично ми е казвал, че ако има възможност и по съдебен път тръгнал“, разказа Михов.

В един от записите на техните разговори се чува как д-р Стамов казва: „Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика“.

„Помолил е колегите да го закарат да бъде тестван. На следващия ден тестът излиза положителен. Беше сам, нямаше кой да го закара, затова е помолил колегите да го тестват. И доколкото знам е отказано. 1450 Негови колеги са се изказвали, че това е обикновена настинка. Не знам защо така са отказали“, каза д-р Михов.