Австралия забранява вноса на руски нефт, газ и въглища

Очаква се решението на австралийското правителство да влезе в сила след 45 дни

Свят
11:09 - 11 Март 2022
1345
Австралия забранява вноса на руски нефт, газ и въглища

Австралия ще забрани вноса на руски петрол и петролни продукти, както и на газ и въглища. Това заяви министърът на външните работи Марис Пейн.

"Австралийското правителство ще забрани вноса на руски петрол и петролни продукти, газ и въглища, тъй като тези енергийни продукти са най-големият източник на приходи за Русия. Това решение не застрашава сигурността на Австралия, която разполага с разнообразна и устойчива верига за доставка на петрол и адекватни доставки на горива", заяви Пейн пред „Гардиън“, като отбеляза, че Австралия не внася големи количества руски петрол и предприетите от нея мерки "ще повлияят на нивото на руските приходи" само чрез "съвместен подход на страните партньори".

Очаква се решението на австралийското правителство да влезе в сила след 45 дни, т.е. след като страната получи вече платените доставки на суров петрол от Русия.

По-рано бе съобщено, че Ampol, най-голямата австралийска петролна рафинерия, е отказала да купува суров петрол и петролни продукти от руски доставчици, като е заявила, че ще премине изцяло на суров петрол от Югоизточна Азия, Африка, Северна Америка и Близкия изток. През 2020 г. Австралия е внесла петрол и петролни продукти от Русия на стойност 59 млн. австралийски долара (43 млн. щатски долара).