Австрия изпраща полицаи в Унгария да пазят границата на ЕС от бежанци

19 униформени комаkдировани да охраняват унгарско-сръбската и унгарско-румънската граници

Новини
18:28 - 02 Март 2020
2080
Австрия изпраща полицаи в Унгария да пазят границата на ЕС от бежанци

Австрия изпраща 19 полицаи в Унгария за защита на външната граница на Европейския съюз от нов поток нелегални мигранти. Това каза днес австрийският вътрешен министър Карл Нехамер, предаде ТАСС.

19 австрийски полицаи ще осигуряват охраната на унгарско-сръбската и унгарско-румънската граница, заяви министърът. По думите му Австрия високо цени дългогодишния принос на Унгария за гарантиране на сигурността на външната граница на Европа от мигранти.

Виена и Будапеща освен това са се споразумели да действат съвместно с цел гарантиране на сигурността по западнобалканския миграционен маршрут. Нехамер призова също партньорите от ЕС да окажат помощ на Гърция за охрана на границата й от нелегални мигранти, предава БТА. 

На 28 февруари Ройтерс съобщи, цитирайки турски служител, че Анкара е взела решение да не спира сирийските бежанци, които се стремят да стигнат до Европа по море или по суша. На служителите на турската полиция, брегова охрана и гранични пунктове са били дадени нареждания да не предприемат никакви действия, ако се образува поток от сирийски бежанци. Според агенцията това решение е взето след гибелта в нощта срещу 28 февруари на повече от 30 турски военнослужещи в сирийската провинция Идлиб.