Австрия пак ни попари за Шенген

ЕС
15:31 - 08 Декември 2023
4185
Австрия пак ни попари за Шенген

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер повтори непроменената позиция на страната срещу присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

С аргумента, че Шенгенската зона трябва да стане "по-добра, а не по-голяма", Карнер припомни, че позицията на Виена относно присъединяването на Румъния и България към Шенген, остава непроменена.

Коментарът му дойде по време на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС на 5 декември, когато гласуването за присъединяването на тези две страни не беше включено в дневния ред, пише SchengenVisaInfo.com.

По време на срещата Карнер отново призова за стабилна защита на външните граници.

"Понастоящем свободата на пътуване в Европа не е възможна, тъй като от съображения за сигурност повече държави членки контролират границите си повече от всякога – включително Австрия. Единственото решение е стабилна и работеща защита на външните граници.

Трябва да направим Шенген по-добър, а не по-голям", каза Карнер.

Карнер смята броя на граничните проверки, наложени от европейските страни, за достатъчна причина да предотврати по-нататъшното разширяване на безвизовата зона за пътуване, която в момента се състои от 27 държави.

Присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство е сред основните приоритети на Испания, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, като испанският вътрешен министър Фернандо Гранде Марласка изрази увереност, че въпросът ще бъде финализиран до края на тази година.

Въпреки това членството на тези две страни също беше блокирано през декември миналата година от Австрия, позовавайки се на опасения за незаконната миграция. Споменавайки същите причини, срещу присъединяването на София, освен Австрия, се противопостави и Нидерландия.

Както Австрия, така и Нидерландия често са подчертавали, че по този въпрос позицията им остава непроменена, въпреки че и Румъния, и България са изпълнили всички необходими изисквания.

По време на срещата, проведена на 5 декември, испанското председателство на Съвета на Европейския съюз отчете състоянието на преговорите по пакта за убежището и миграцията.

След съответното решение на министрите от ЕС пактът трябва да бъде финализиран между Европейския парламент, председателството на Съвета и Европейската комисия. Преговорите по въпроса ще продължат на 7 декември, пише Блиц.

"Важно е пактът да бъде сключен бързо. Но още по-важно е да има добър и подреден резултат. Трябва да попречим на хората да си проправят път към Европа. Ключът към това е осигуряването на континента вместо "морското спасяване", посочи Карнер.

Временното повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници е разрешено от държавите членки въз основа на Кодекса на Шенгенските граници, въпреки това трябва да се прилага като последна мярка в изключителни ситуации и да се спазва принципът на пропорционалност.

Данните на Агенцията за гранична и брегова охрана на Европейския съюз (Frontex) разкриват, че през първите десет месеца на тази година са регистрирани общо 331 600 опита за незаконно преминаване на външните граници на ЕС, което представлява 18% увеличение в сравнение с спрямо данните за същия период на миналата година.