Автобусите ще се движат без тол такса

Николай Ненков махна таксуването, за да не поскъпнат билетите

Икономика
16:42 - 05 Юли 2019
1611
Автобусите ще се движат без тол такса

Превозвачите по редовните автобусни линии ще бъдат освободени от тол такси. Това стана ясно след първото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждането на тол системата към регионалния министър. 

Заместник-министър Николай Нанков обясни, че това се прави, за да не се повиши цената на билетите, защото автобусните превози имат социален ефект. Той уточни, че тол такси ще плащат единствено автобусите, които изпълняват служебни и случайни превози. 

Тол системата ще заработи технически от 16 август и ще обхваща 6 000 км от републиканската пътна мрежа, но реалната търговска експлоатация се отлага за март догодина. Целта е дотогава да бъде намерен компромисен вариант за тарифата на тол таксите. 

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи заяви, че е постигнат напредък в преговорите за намаляване обхвата на тол системата, "но очакваме по отношение на обхвата да има още редукция".

Най-ниската цена за изминат километър, предложена от транспортния бранш на Обществения съвет, е 3 ст., а, най-високата, която предлага регионалното министерство, е 39 ст. за километър. 

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи:

"Ами ще тръгнем ние от 3 ст. Министерството ще тръгне от 39 ст. и някъде ще се срещнем по средата", цитира БНР.