Автоинструктор пред Lupa.bg: Майката на 15-годишния джигит, помел 20 коли, му е съучастник

Общество
13:40 - 11 Ноември 2021
5116
Автоинструктор пред Lupa.bg: Майката на 15-годишния джигит, помел 20 коли, му е съучастник

Майката на 15-годишния младеж, който помете 20 коли в София, трябва да бъде подведена под наказателна отговорност. Тя е съучастник в престъплението, тъй като е била заедно с него по време на гонката. Тази жена и синът й тръгват с ясното съзнание, че убиват. Това заяви пред Lupa.bg председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка инж. Йонко Иванов.

„Има много случаи, в които родителите са отговорни за катастрофите на техните деца. Ще дам пример с инцидента, при който загина Милен Цветков – родителите на Кристиан Николов останаха безнаказани. Катастрофите на тези младежи са станали не с лични автомобили, а със семейни. Именно в тази посока законодателството трябва да се допълни“, съветва експертът.  

„От години говорим, че трябва да има продължаващо обучение за пътна безопасност, което трябва да започне от детските градини и училищата. Сега какво се получава – младежите гледат видео клипове по интернет и се правят на бързи и яростни. Самото общество трябва да потърси отговорност на техните родители“, смята инж. Иванов.

„Автоинструкторите са последната цедка на финала на обучението на гражданите за движение по пътищата. Опитваме се да пречупим манталитета. Идват при нас родителите и ни казват: „Ние сме го научили да шофира, а вие го късате“. Питам аз: Вие автоинструктори ли сте?!“, споделя специалистът.

За да има по-малко инциденти по пътищата, нека на изпита за вземане на шофьорска книжка, председателят на комисията да прецени дали бъдещият шофьор има агресивно и арогантно поведение и дали трябва да му се даде правото да управлява автомобил, съветва експертът.

15-годишен неправоспособен шофьор и любител на високите скорости удари над 20 коли при гонката в София в понеделник. Полицейско преследване на нарушителя с Ауди започва, след като той не спира за проверка. Щеше да удари пресичащ пешеходец, каза гл. инспектор Тони Славев. Трима са ранени. 

Гонката завършва с челен сблъсък на ул. „Опълченска“. Шофьорът се удря в джип и започнал да бяга пеша, но полицаите са го задържали.

„Водачът преминава на червено през над 10 големи кръстовища в столицата. Той е задържан в Трето районно управление. В кръвта му не са открити алкохол или наркотици. Той обаче е неправоспособен", допълни инспектор Славеев.