Аз пък мечтая за ченгета като удушвача на негри от Минеаполис

Загиналият Джордж Флойд беше просто суха съчка - да си го признаем

Коментар
17:49 - 01 Юни 2020
18256
Аз пък мечтая за ченгета като удушвача на негри от Минеаполис

Малцината почитатели на сенилния аутсайдер Джо Байдън са подмокрили гащите с мощна полюция – САЩ изглеждат едва ли не на прага на гражданска война, след като едно не особено умно ченге от Минеаполис удуши с некадърна хватка съмнителния чернокож Джордж Флойд. Ах, тези американци, пак бият негрите, както се разказваше в стария соц виц. Аз пък ви казвам, че  мечтая у нас да  има такива полицаи, които първо те тръшкат на земята, а после задават въпроси.  От типа на „Какво правим сега?“, или „А ти какво работиш?“ с надеждата да заработят поредната пършива двайсетачка.

Колкото и да обикаля видинските села Иван Гешев с напето кривнат каскет и да настоява как ще пребори битовата престъпност, фактът е, че първият вал в превенцията на дребния бандитизъм е обикновеното,  униформено ченге. Това, което в България е небръснат от 3 дни 130-килограмов тюфлек с дъх на бира и непрана от последния протест за увеличение на заплатата униформа. Колегата му в САЩ е напет юнак метър и деветдесет с ръб на панталона, на който можеш да си нарежеш доматките за шопската салата довечера. И най-важното – макар и да не е по-умен от нашенския си милиционерски еквивалент,  е научен да уважава религиозно герба и конституцията, които защитава. Безпрекословно, неподкупно и понякога – насилствено.

В момента, в който погледнеш накриво щатски шериф, препсуваш жена си пред магистрален патрул, или си бръкнеш необмислено във вътрешния джоб пред федерален агент, се оказваш на земята с коляно на врата. Без значение дали си Джордж Флойд с фалшива пачка в  ръка,  Робърт Дауни – младши друсан за волана на  поршето си, или Флойд Мейуедър, решил да ступа някой нахалник в  кварталния бар. Това е част от обществения договор, която  спазват всички от най-миризливите и некъпани от месеци веган-либерасти, до белите баровци,  правнуци на южняшки генерали от Гражданската война.

Как мислите, ако тук имахме повече полицаи от типа на чудовището/изрод/расист/куклуксклановец от Минеаполис, дали друсаното лайненце, което  уби Милен Цветков, щеше да бримчи до 130 с джипа си в града? Когато знае, че първият патрул ще му стъпи на добре оядената гушка и ще му  изкара всичките амфетамини през  носа? Тлъстакът – коляч от „Борисовата градина“ щеше ли да се разхожда необезпокояван четири години из центъра на София? Смуглите любители на пенсии и женска плът над 80 години от Авренските села щяха ли да налитат на бабички? Може би да, ама по-вероятно щяха да стоят някъде, наакани в гащите..

Така че, трябва по-малко да се връзваме на евтина пропаганда. Демократите в САЩ  се нуждаят от мобилизация на чернокожите гласоподаватели, заплашени пак да бъдат отвяти пред урните от ексцентрика Тръмп и чрез медийната си машина раздуват безумни приказки за терор, расисъм и гражданско неподчинение. А всъщност ченгето просто си вършеше работата.  Вярно е, прекали, направи грешка, но когато си подложен на чудовищен стрес в една от най-тежките професии и животът ти  е застрашен всяка секунда,  това е нормално.  Някой загубен тук и гтам  живот е  приемливаобществена цена за реда. А Джордж Флойд,  мир на праха му,  беше просто суха съчка, както обича да казва доц. Мангъров.  Да си го  признаем.