Азиатски препятствия през Бразилия и Хърватия

Южна Корея и Япония излизат срещу петкратния световен шампион и финалиста от последния мондиал

Спорт
11:21 - 05 Декември 2022
1624
Азиатски препятствия през Бразилия и Хърватия

Отборите на Япония и Хърватия днес излизат един срещу друг в петия осминафинал на Световното първенство в Катар. Мачът ще се изиграе на “Ал Джануб” с начален час 17:00.

Японците са сред най-големите изненади на Мондиал 2022. Още в първия си мач от турнира те сътвориха шок, след като обърнаха фаворита Германия и спечелиха с 2:1. Последва разочароваща загуба с 0:1 от аутсайдера Коста Рика. В последния си мач от груповата фаза обаче “самураите” постигнаха нов обрат за неочаквана победа с 2:1 над Испания. Така те опровергаха прогнозите и завършиха първи в група Е. Успехът над “Ла Фурия” беше помрачен от спорния победен гол и съмненията за сметки от страна на испанците, но днес азиатците ще искат да докажат, че победата им не е била случайна. Ако и днес спечелят, те за първи път в историята си ще играят 1/4-финал на Световно първенство.

От друга страна, Хърватия бяха сред петте тима (заедно с Нидерландия, Англия, САЩ и Мароко), които не загубиха нито един мач от груповата фаза. Те започнаха с нулево реми срещу мароканците, които впоследствие завършиха първи в групата. След това дойде най-силният им мач в турнира, в който спечелиха с категоричното 4:1 над Канада.

В сблъсъка с Белгия за място в елиминациите “шахматистите” направиха още едно нулево реми и така завършиха втори в група F. Те се надяват да повторят представянето си от Мондиал 2018 и да стигнат до втори пореден финал на Световно първенство. “Ватрените” определено имат по-качествен състав от своя съперник, но същото се отнасяше за Германия и Испания, така че по никакъв начин не бива да подценяват японците.

Отборът, спечелил този 1/8-финал, ще се изправи от победителя измежду Бразилия и Южна Корея на 9 декември (петък) в битка за място на полуфиналите.

Петкратният носител на световната купа Бразилия излиза срещу Южна Корея в пореден осминафинал от Световното първенство в Катар. “Селесао”, които са един от основните претенденти за титлата, изиграха два впечатляващи двубоя в първите си две срещи в груповата фаза, когато спечелиха с срещу Сърбия и Швейцария, благодарение на които се класираха първи в подреждането.

Южна Корея пък се превърна в поредната сензация в Катар, след като достигна тази фаза благодарение на гол в добавеното време в последния си двубой срещу Португалия, което оформи пълен обрат и им донесе трите точки.

Треньорът на южноамериканците Тите направи цели девет промени в двубоя срещу Камерун, когато Бразилия загуби, но това даде възможност да основните играчи да получат почивка. Поражението им обаче означаваше, че за пръв път от 1994-а в САЩ няма нито един отбор, който да е спечелил и трите си двубоя в групата. От “селесао” обаче най-вероятно отново няма да имат възможност да разчитат на голямата си звезда Неймар като титуляр, но съставът има достатъчно качествени играчи, които да опитат да компенсират липсата.

Възпитаниците на Пауло Бенто станаха един от трите азиатски представителя на 1/8-финалите на турнира и вероятно ще излязат спокойни, за да се насладят на сложната задача да играят срещу Бразилия, от които загубиха с 5:1 само преди няколко месеца. Интересен факт е също така, че двата тима са водени от съотборниците на клубно ниво Ричарлисон за “селесао” и Хюн-Мин Сон за корейците.