БАБХ ваксинира лисиците срещу бяс

Новини
16:33 - 03 Ноември 2023
1888
БАБХ ваксинира лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) предвижда да стартира есенната орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Това съобщиха от БАБХ.

Ваксинацията ще стартира на 4 ноември. Тя ще се осъществява чрез специално оборудвани самолети и на ръка. Предвижда се ваксинацията да обхване 50-километровата зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната, както и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав.

Кампанията ще се проведе в 23 области. В нелетателните зони, както и край водоемите и населените места, ваксините ще бъдат заложени ръчно.

От БАБХ посочват, че примамките ще бъдат разпръснати от въздуха на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, околностите на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца.

Край АЕЦ "Козлодуй" и София примамките ще се разпръскват ръчно от специално обучени хора.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. Ветеринари предупреждават, че ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. Не се препоръчва допир с незащитени ръце.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни.

Въпреки това е препоръчително домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките.

Кампанията по ваксинация ще продължи през целия месец ноември, като самолетните пръскания ще се определят и ще зависят от атмосферните условия.

Болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека, с фатален край.