Байдън е одобрил изпращането на военни в Европа

Очаква се по-късно през деня информацията да бъде съобщена и от Пентагона

ЕС
17:17 - 02 Февруари 2022
2184
Байдън е одобрил изпращането на военни в Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън официално е одобрил изпращането на допълнителни войски в източна Европа, съобщи СиЕнЕн.

Очаква се по-късно през деня информацията да бъде съобщена и от Пентагона. Изпращането на военните е демонстрация в подкрепа на съюзниците от НАТО, които се чувстват застрашени от военни действия на Русия до Украйна, заявиха официални лица пред медията. 

Според тях около 2000 военнослужещи на САЩ ще бъдат изпратени в Полша и още няколко хиляди в югоизточните страни на НАТО, сред които и Румъния. Преди дни бе съобщено, че щатите са привели 8500 войници в състояние на повишена готовност в случай, че Силите за бързо реагиране на НАТО се нуждаят от спешна помощ.

БиБиСи съобщи, че 2000 американски военни ще отпътуват към Полша и Германия от най-голямата база на щатската армия във Форт Браг, Северна Каролина. 1000 човека ще бъдат предислоцирани от Германия в Румъния. Москва отрича да готви инвазия в Украйна, но е струпала около 100 000 души по границата, отбелязва изданието.

От своя страна "Уолстрийт Джърнал" съобщава, че САЩ ще преместят около 1000 военнослужещи от Германия в Румъния като част от укрепването на източния фланг на НАТО. Според вестника Пентагонът е наредил да се приведат в състояние на повишена готовност още няколко хиляди военнослужещи за евентуално разполагане в Европа.

И трите издания не споменават нищо конкретно за американски военни в България.