Байдън опрощава студентските заеми на милиони американци

Поддръжници на тази мярка смятат, че опрощаването на дълговете ще подсили икономиката

САЩ
11:09 - 25 Август 2022
2071
Байдън опрощава студентските заеми на милиони американци

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви план за опрощаване на 10 000 долара по федерални студентски заеми за милиони американци, които печелят по-малко от 125 000 долара годишно, съобщава "Асошиейтед прес".

Предвиждат се и облекчения на стойност 20 000 долара за получатели на стипендията "Пел", която се отпуска на най-нуждаещите се, а също и повече гъвкавост по отношение на възможностите за погасяване на заеми.

По данни на американското Министерство на образованието над 43 милиона американци дължат на федералното правителство плащания по студентски дългове за общо 1,6 трилиона долара. Близо 1/3 от кредитополучателите дължат по-малко от 10 000 долара, а повече от половината - по-малко от 20 000 долара.

Поддръжници на тази мярка смятат, че опрощаването на дълговете ще подсили икономиката и ще намали разликата в заплащането, основаваща се на расата. Прогресивни демократи в Конгреса и Американската национална асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите са сред най-ревностните поддръжници на мярката и призовават Байдън да опрости най-малко по 50 000 долара на човек.

Критиците обаче се опасяват, че мярката ще струва прекалено скъпо и несправедливо помага на завършилите университети за сметка на данъкоплатците, които не са посещавали колеж.

Очаква се консерваторите да оспорят плана на Байдън в съда, като дори някои либерални мозъчни тръстове поставят под въпрос доколко положително би било едно широкообхватно опрощаване.