Байдън: Рецесията не е неизбежна

Той призова отново петролните компании да увеличат производството

САЩ
13:34 - 17 Юни 2022
1629
Байдън: Рецесията не е неизбежна

Американският президент Джо Байдън заяви в интервю за Асошиейтед прес, че след две трудни години на пандемия в условията на разклатена икономика и растящи цени въпреки всичко рецесията "не е неизбежна".

Американският президент казва, че Covid пандемията няма как да не се е отразила на психичното здраве на американците и за разстройването на икономика, а песимизмът застрашава способността на демократите да задържат Камарата на представителите и Сената на междинните избори.

Според Байдън причина за оптимизъм има в нивото на безработица от 3,6%.

Президентът очертава някои от трудните избори, пред които е бил изправен, като противопоставянето на руския президент Владимир Путин при нахлуването на Русия в Украйна и тежките санкции довели до покачване на цените на бензина. Той призова отново петролните компании да увеличат производството си за да помогнат в справянето с кризата, а не да мислят само за своите инвестиции.

Байдън подчертава и ролята на НАТО, за да бъде предотвратен хаос в Европа, ако Русия продължи настъплението си, Китай предприеме действия спрямо Тайван, а Северна Корея стане още по-агресивна с амбициите си за ядрено оръжие.

Запитан защо е наредил финансовите санкции срещу Москва, които разстроиха пазарите на храни и енергия в световен мащаб, Байдън казва, че е направил преценката като главнокомандващ, а не като политик, мислещ за изборите, които предстоят.