Българин се готви за Нобелова награда

Проф. Теньо Попминчев е в класацията на 10-те най-обещаващи учени в света за 2018 г., създаде уникална лаборатория по физика

САЩ
17:57 - 26 Юни 2019
22300
Българин се готви за Нобелова награда

Физиката явно е в кръвта на братята Теньо и Димитър Попминчеви от Казанлък. Сигурно защото и двамата са възпитаници на най-бележития български професор в тази наука – Теодосий Теодосиев, който всяка година подготвя по-голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади, пише bg-voice.com.

За по-големия брат Теньо се знае, че е роден в Стара Загора, но израства в Казанлък. В града на розите той и брат му били редовни участници в олимпиади по физика в Пекин и Осло. Оттам Теньо има бронзов медал. След България Теньо и Димитър завършват Техническия университет във Виена.

Доскоро оглавяваха съвместно изследователския институт JILA в Колорадо, но съдбата ги разделя. Димитър Попминчев остава да работи на същото място, а Теньо Попминчев се премества в Калифорнийския университет в Сан Диего, където е професор и извършва изследователска работа.

Проф. Теньо Попминчев споделя, че в Америка при него няма български студенти. „Повечето са китайци. Те завладяват постепенно Сан Диего“, уточнява ученият, като подчертава, че българските младежи изглеждат по-умни от американските.

Теньо Попминчев е добре познат физик за това, че заедно с брат си открива лазерна рентгенова „светлина” с нови свойства. Той демонстрира четиримерен рентгенов микроскоп, който използва такава светлина и който би могъл да види обекти с резолюция от порядъка на атома, като едновременно проследява и най-бързите процеси, протичащи в нашия естествен свят.

Процесът на преобразуване на светлината се нарича генериране на хармонични и е светлинен аналог на издаването на звук от цигулка. Заради успешната си работа във областта на физиката проф. Попминчев е обявен от списание Science News за един от десетте най-обещаващи учени  в света за 2017 г.

Носител е на почетния знак на държавния глава на България, връчен през 2016 г. от президента Росен Плевнелиев. Включен е и в класацията на 10-те най-обещаващи учени в света за 2018 г., изготвена от Нобелови лауреати – нищо чудно и самият той да получи Нобелова награда.

През 2018 г. нашият професор открива собствена лаборатория Popmintchev Labs на два континента – към Калифорнийския университет в Сан Диего и към Техническия университет във Виена. И двете са фокусирани върху нови технологии за рентгенови лазери и квантов дизайн на лазерна светлина.

Това лято трима младежи от България получиха възможност да отидат на обучение в лабораторията в Сан Диего за триседмичен период. Те са медалисти на страната от международни състезания по физика и математика. На младите, където и да се намират, Попминчев казва уверено, че няма невъзможни неща. „Разликата между трудно и невъзможно е само малко време“, уточнява той.