Българинът от Шаолин напира за кмет (СНИМКИ)

Виктор Азманов състави изцяло гражданска листа в Горна Оряховица

Политика
13:51 - 04 Октомври 2019
11069
Българинът от Шаолин напира за кмет (СНИМКИ)

Единственият българин, обучавал се в легендарния дзенбудистки манастир Шаолин – Виктор Азманов, влиза в кметската надпревара в Горна Оряховица с изцяло гражданска листа.

„Нашата кампания няма да започне по един вече познат начин – няколко души да се съберат за минути и да посадят с костюми няколко дървета. Аз и моите съмишленици посветихме цял ден, за да почистим една занемарена църква, а всички знаят, че всеки момент е ценен по време на предизборна кампания.

Споделяме радостта на предстоятеля на църквата отец Петър, че някой е решил да помогне. Имаме и благословията на митрополит Григорий, който ни пожела попътен вятър.“ Това заяви майсторът на бойните изкуства и кандидатът за кмет на община Горна Оряховица Виктор Азманов, предаде в. „Борба”.

Водената от него коалиция „Алтернативата на гражданите“ откри предизборната си кампания с грижа за 8-вековната църква „Св. Атанасий“ в Горна Оряховица.

Кандидат-кметът заедно с 33-та мераклии за общински съветници от листата запретнаха ръкави да почистят и да подобрят състоянието на най-старата църква в града.

Храмът е построен по официални данни през XIV век, но други сведения сочат, че той е от XIII в. Разрушен е от земетресението през 1913 г. и е частично възстановен с помощта на дарители. От 1970 г. е обявен за паметник на културата. Поддръжката на църквата и ремонтите и досега се извършват благодарение на волния труд и средства на дарители.