България е една от петте страни в ЕС без ваксини за маймунска шарка

За нашата страна са предвидени 1820 дози от общата европейска поръчка

Здраве
21:17 - 28 Август 2022
1676
България е една от петте страни в ЕС без ваксини за маймунска шарка

България е една от петте страни в Европа, които все още не са получили ваксини срещу маймунска вариола. Това става ясно от справка на здравното министерство и от Европейската комисия.

Само в Европа, по последни данни, случаите вече са над 17 хиляди. Най-много инфектирани има в Испания. Следват Германия и Франция. В България, Литва и Латвия случаите са по 4, но здравни специалисти допускат, че числото е много по-голямо.

Ваксините се разпределят пропорционално с обща европейска поръчка. Франция, Дания и Нидерландия отделно са намерили ваксини за своите граждани и там кампанията по ваксиниране е в ход.

Само в България, Словения, Словакия, Полша и Румъния ваксини все още няма.

Центровете за сексуално здраве са първите места, където хората със симптоми на маймунска вариола търсят помощ. Седмично има по трима съмнителни пациенти, казва Елена Биринджиева. При нея вече има и списък от около 50 души, които чакат за ваксина срещу инфекцията.

„Маймунска вариола има, просто хората не се обявяват официално. Всеки пациент с рисково сексуално поведение в нашия център получава пълна информация за маймунска вариола. За съжаление обаче - не можем да предложим следваща стъпка - ваксинация. Ние сме залети от обаждания къде е ваксината за вариола“, заяви пред Би Ти Ви Елена Биринджиева.

Ваксини няма и за нея, и за колегите й на първа линия.

„Много бих искала да сме както останалите колеги от другите държави, които очакват втората си ваксинация“, допълни Елена Биримджиева.

За България са предвидени 1820 дози от общата европейска поръчка. Не е ясно обаче кога ще ги получим.

В момента Министерството на здравеопазването проучва нормативните възможности за получаването на ваксините при условията на сключване на договор за дарение между ЕК и България.