България е отказала на Турция допълнително вода заради засушаването и у нас

По търговски договор се осигуряват водни количества за Гърция, но за производство на електроенергия, каза министърът на околната среда Петър Димитров

Свят
20:50 - 08 Август 2024
2127
България е отказала на Турция допълнително вода заради засушаването и у нас

От турска страна имаме грама в края на юли за осигуряване на допълнителни водни количества по река Марица. По река Марица нямаме регулиран отток, положението и в България с оттока е изключително тревожно предвид климатичните изменения и трайното засушаване, и ние отказахме такива допълнителни водни количества.

Това заяви за БТА служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров, който по-рано днес беше изслушан по темата в ресорната парламентарна комисия. Той обясни, че грамата е отправена от посолството на Република Турция у нас.

Министерството на енергетиката съобщи вчера, че по молба на турската страна ресорните министри Владимир Малинов и Алпарлслан Байрактар са обсъдили възможността за предоставяне от България на допълнителни количества вода за напояване на региона около Одрин поради продължителна суша и неблагоприятни климатични условия. В отговор министър Малинов изрази готовност София да бъде домакин на среща между делегации от двете страни за провеждане на разговори по техническите параметри, съобщиха преди ден от българското министерство на енергетиката.

На въпрос дали се пренасочва вода към Гърция, министър Петър Димитров обясни, че по репарационните споразумение България е имала задължението да осигурява водни количества от нашите съоръжения от река Арда, от трите язовира, в период от 60 години от май до септември. Това споразумение изтече на 9 юли тази година, каза той. Националната ни позиция е, че това споразумение, по своя репарационен характер, е с финансово изражение, и в тази връзка води се осигуряват на гръцката страна единствено чрез споразумения между две търговски дружества - от наша страна Националната електрическа компания - "Язовири и каскади" и съответното гръцко енергийно дружество, уточни министърът. На този етап допълнителни водни количества към разрешените за производство за електроенергия на НЕК не са искани и не са осигурявани, добави той. Това е техен търговски договор, който се разпростира единствено в количествата, които са определени за производство на електроенергия, поясни също Димитров.

Климатичните изменения са факт и трябва да вземем мерки, каза пред членовете на Комисията по околна среда и водите министърът. Особено изявено е засушаването в Североизточна и Източна България и в басейна на река Тунджа, коментира той. В комисия бе обсъдено, че проблемът със засушаването се отразява сериозно на земеделския сектор.