България е сред сензационните представяния на световни първенства

Представяме ви пет отбора, които надминаха всички очаквания на най-големия форум

Новини
15:15 - 24 Ноември 2022
4066
България е сред сензационните представяния на световни първенства

Историята на световните първенства по футбол е изпълнена с незабравими моменти. Сред тях, разбира се, са изненадите, които разбиват предварителните очаквания и правят всеки турнир уникален.

Ще ви припомним за пет отбора, направили нечуван фурор на световни финали и накарали всички да заговорят за тях. Те не спечелиха световната купа, но плениха сърцата на футболните фенове.

Един от тези тимове е съставът на България, който изживя своето мечтано лято в САЩ през 1994 година.

Камерун (1990)

Никой не взима насериозно отборите от Африка преди феноменалния рейд на Камерун на Мондиал 1990 в Италия. "Непобедимите лъвове" започват турнира с "гръм и трясък", подчинявайки действащия шампион Аржентина, въпреки че завършват мача с девет души.

В аналите винаги ще остане картината на танцуващия около страничното флагче Рожер Мила, който малко преди това е поразил целта в поредния епичен мач на камерунците. Мила възобнобвява кариерата си на 38 години, за да отиде в Италия, а четири години по-късно отново е с отбора в САЩ.

"Лъвовете" остават само на седем минути от финалното каре на СП 1990, след като изпускат аванс от 2:1 срещу Англия. Те инкасират късен изравнителен гол, а в последвалите продължения прекланят глави пред островитяните.

България (1994)

Чудото за България започва още през есента на 1993-а, когато "трикольорите" взимат виза за Мондиал 1994 буквално в последните секунди. Разтърсващият гол на Емил Костадинов за победата над Франция с 2:1 насред "Парк де Пренс" праща нашите в САЩ.

Трудното начало след загубата от Нигерия в Далас не сломява четата на Димитър Пенев, която помита съседите от Гърция в следващия си мач преди да подчини колоса Аржентина. На старта на елиминициите "лъвовете" се справят с Мексико благодарение на гения на Борислав Михайлов, който е безупречен при дузпите.

Следва незабравимия мач срещу действащия шампион Германия, в който Христо Стоичков заличава гол пасив след ювелирно изпълнен пряк свободен удар, а Йордан Лечков поставя "маншафта" на колене с феноменален изстрел с глава с плонж.

Пенев и сие отстъпват на Италия в подножието на финала, а двубоят е белезан от спорни решения на френски рефер. В крайна сметка родният тим завършва четвърти, което и до днес си остава върховото ни представяне на големи футболни форуми.

Хърватия (1998)

Хърватска се представя повече от добре в дебютното си участие на световно първенство, само седем години след обявяването на независимостта на страната. Качеството в състава на липсва, но никой не предполага, че балканците ще завършат трети в турнира.

"Шахматистите" дават силна заявка още в началото с победи над Ямайка и Япония, които им гарантират място в елиминациите. Там Давор Шукер блести ярко с голове за победите над Румъния (1:0) и Германия (3:0). Шукер извежда тима си напред в резултата в 1/2-финала срещу Франция, но "петлите" стигат до пълен обрат.

Две десетилятия по-късно французите отново спират устрема на хърватите, но този път едно стъпало по-нагоре. Двата тима спорят за световната купа в Русия, а успехът е за водения от Дидие Дешан състав с крайното 4:1.

Южна Корея (2002)

Домакините обикновено се представят над очакванията на световни първенства, но това, което прави Южна Корея през 2002-а е истинска сензация. Гуус Хидинк подготвя възпитаниците си месеци наред преди турнира и всичките му усилия биват възнаградени.

Нидерландецът изграждат състав с непробиваема защита и неизчерпаема енергия, срещу който никой не иска да се изправи. Азиатците отстраняват Италия след продължения в 1/8-финалите, а след това изхвърлят и Испания след дузпи.

Германия съумява някак си да пречупи вдъхновените корейци, надвивайки ги с минималното 1:0. В мача за третото място Хидинк и сие губят от друга приятна изненада на турнира - Турция.

Коста Рика (2014)

Коста Рика попада в "желязна" група на турнира в Бразилия и дори най-върлите фенове на тима се съмняват, че любимците им ще успеят да я прескочат. Последните не само го правят, но и завършват на първо място в потока.

Гръмка победа срещу Уругвай с 3:1 на старта е последвана от още една срещу колоса Италия с 1:0 с гол на Брайън Руис. Нулево реми с Англия в Бело Оризонте осигурява челното място на отбора в групата.

Костариканците се справят с коравия тим на Гърция в 1/8-финалите, след което следва тест срещу Нидерландия. Дузпи решават изхода на този сблъсък, като късметът се усмихва на "оранжевите", но въпреки това "лос тикос" напускат турнира с високо вдигнати глави.