България е търсила помощ в борбата с корупцията от ЕК. Комисията не е подала ръка

От 2022 г. ЕК ще публикува специфични антикорупционни препоръки

Политика
16:57 - 16 Септември 2021
2009
България е търсила помощ в борбата с корупцията от ЕК. Комисията не е подала ръка

Български чиновници са искали техническа подкрепа от Европейската комисия за борба с корупцията, но така и не са я получили. Положението в България е много по-тежко от записаното в докладите на ЕК, категоричен е европейският депутат Даниел Фройнд ("Зелените") по време на дебати в Европейския парламент, посветени на казуса „Магнитски". Депутатът допълни, че коментира ситуацията на базата на свои посещения в страната ни и разговори с представители на институциите. Фройнд говори за "торби с пари", които се давали в българските министерства, и критикува липсата на реакция от страна на Брюксел за тези сигнали.

Европейската комисия изготви доклади за върховенството на закона в страните от общността в две последователни години и през 2022 г. вече ще има и специфични препоръки за действия, обяви пред европейските депутати комисарят Илва Йохансон, в чието портфолио са вътрешните работи на ЕС.

Тя уточни, че санкциите по закона "Магнитски" са отбелязани в последния доклад за България.

Йохансон увери депутатите, че борбата с корупцията е сред приоритетите на ЕК, защото тези практики насърчават престъпността. Тя допълни още, че САЩ споделят европейските усилия за борба с корупцията и се тревожи за изнесените данни. Като цяло обаче Комисията няма правомощията да се бори с тези престъпления, смята още Йохансон и посочи, че институциите, които трябва да се намесят, са ОЛАФ и Европейската прокуратура.

По време на дебатите българският евродепутат Елена Йончева попита дали ЕК е имала информацията, на базата на която САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" и ако да - защо не са действали. Нейни колеги също поискаха коментар защо Брюксел не е направил нищо по отношение на санкциите и призоваха за мониторинг, който да следи за спазването на закона и правата на човека в ЕС, както и общ европейски полицейски орган.

"Как може Вашингтон да види корупцията, а ние тук - не?", коментира и Петър Витанов. Той беше категоричен, че ЕК си "затваря очите" за нарушения в България от години. Докладите за страната от години са "пълни с клишета" за борбата с корупцията и престъпността.

Друг български евродепутат - Илхан Кючюк, пък заяви, че в България има "един кръг "Капитал" и олигарх Иво Прокопиев", отбелязвайки, че няма доказателства за нарушения от страна на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Според Кючюк "олигархичният кръг "Капитал" участва в управлението на страната.