България иска Украйна и Грузия в НАТО

Политика
16:23 - 01 Декември 2021
1281
България иска Украйна и Грузия в НАТО

Министрите на външните работи от НАТО проведоха заседание с партньорите Грузия и Украйна, с което започна втория ден от министерската среща на Алианса в латвийската столица Рига. Външните министри обсъдиха засилващите се предизвикателства в Черноморския регион и нарастващото руско военно присъствие по границите на Украйна.

В съюзен формат министрите обсъдиха поуките от Афганистан и възможностите за подкрепа в глобалните усилия за борба с тероризма, включително в процеса на реформите и повишаване на устойчивостта.

Съвместно с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и партньорите Швеция и Финландия, съюзниците обсъдиха възможностите за оказване на допълнителна подкрепа за процесите на реформи и поддържането на трайна стабилност в Западните Балкани.

В изказванията си министър Светлан Стоев подчерта, че България подкрепя евроатлантическата интеграция на Грузия и Украйна и ще продължи да им оказва съдействие в двустранен и многостранен план.

Министър Стоев открои поуките от ангажимента на НАТО в Афганистан, които следва да бъдат отразени в следващата Стратегическа концепция.

Външният ни министър потвърди също стратегическото значение на Западните Балкани за Алианса и изрази силната подкрепа на България за европейската и евроатлантическата интеграция на шестте страни от региона. Той открои необходимостта от по-засилено сътрудничество и взаимодействие между НАТО и ЕС в контекста на нарастващите заплахи и предизвикателства пред страните от Западните Балкани. Съвместните активни усилия на двете организации превръщат региона в зона на стабилност и просперитет, устойчив на зловредни влияния от трети страни.

Следва заедно да продължим да надграждаме постигнатото в региона и да насърчаваме процеса на реформи, върховенството на закона, защитата на човешките права и добросъседските отношения.

В рамките на министерската среща на НАТО в Рига министър Стоев проведе двустранни срещи с колегите си от Република Северна Македония - Буяр Османи, и Дания – Йепе Кофод.