България може да дава защитни средства и на други страни

Политика
17:04 - 17 Март 2020
1590
България може да дава защитни средства и на други страни

България е подала документи, за да участва в съвместната обществена поръчка на Европейската комисия за защитно медицинско оборудване - маски, защитни очила, както и за респиратори и сетове за тестване.

Това е била една от темите по време на телефонен разговор между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В момента ЕК прави оценка на подадената информации, за да прецени какви количества са нужни на отделните държави. 

По време на разговора премиерът Бойко Борисов е информирал Урсула фон дер Лайен как чрез пренастройване на производствата си, български компании в момента произвеждат за лекарите и целия медицински персонал - водонепроницаеми защитни гащеризони и маски, сертифицирани по най-високите стандарти.

Междувременно, предвид извънредната ситуация в цяла Европа, предизвикана от разпространението на COVID-19 и необходимостта от спешни мерки за борба с разпространението му, министерството на здравеопазването предложи на Министерския съвет да одобри рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки и да предложи на Народното събрание да го ратифицира възможно най-бързо.

Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен са обсъдили и възможността България да осигури наличност на защитни средства за други държави членки на ЕС, след като задоволи нуждите на българския пазар.

В същото време България е в разговори с трети държави предвид липсата на достатъчна наличност в рамките на целия Европейски съюз за допълнително осигуряване на маски, защитни облекла и респиратори.