България на второ място в Европа по ръст в цената на жилищата

Варна държи едни от най-високите цени на имотния пазар

Новини
22:41 - 18 Април 2024
2820
България на второ място в Европа по ръст в цената на жилищата

България е на второ място в цяла Европа по ръст в цената на жилищата в края на 2023 година. Първенец е Полша, където процентът повишение е 13. Нашата страна се нарежда веднага след това с 10 на сто, докато необходимата сума за нов дом в Нидерландия остава почти същата.

Тенденцията сред редица страни, които са част от еврозоната, е с обратен знак. Така във Франция в края на миналата година апартаментите са с 3.6% по-евтини, а начело стои Люксембург с поевтиняване от над 14 на сто.

Варна държи едни от най-високите цени на имотния пазар. А от началото на годината се отчита допълнителен ръст – от близо 10 на сто. В идеалния център цените започват от 2000 - 2500 евро на квадрат за хубавите имоти. Крайните квартали вече са около 1000 – 1200 евро на квадратен метър.

При сценарий, в който кредит се изплати за максималния срок – 30 години, а банката финансира цялата сума, то месечната вноска е 1800 лева. Със средна лихва от 2.8% - банката ще получи обратно близо 655 000 лева. Но заради плаващия лихвен процент у нас тази цифра може да се окаже и по-различна.

Ако човек си прави сметката, че може да изплаща кредит, взима заплата – то след 1-2 години това може значително да се промени. Само ще ви дам пример с Полша. Там лихвата по ипотеката вече скочи на 8,5 процента – тя беше колкото при нас - 3-4%. Сега сме на най-ниските лихви в историята, което означава, че оттук нататък те ще вървят само нагоре.

Дали заради голямата ножица между изтеглен и върнат кредит, или заради спестяванията си – немалко българи купуват жилище без помощ от банката.

Сделките, които се случват с кредитиране в София, са около 50%. Останалите сделки са кешови. А в градове като Варна, Пловдив и Бургас този процент е около 30%.

Всеки купувач трябва да задели и сума, равна на около 10% от продажната цена на имота, за разходи по самата сделка. Или в примера, който дадохме - още 44 000 лева за редица задължителни пера.

Прогнозата на експертите е, че цените на имотите, а оттам и всички такси, ще продължат хода си нагоре.