България настоява за щаб на НАТО във Варна

Общество
15:30 - 27 Ноември 2021
4272
България настоява за щаб на НАТО във Варна

България продължава да настоява координационния център на НАТО за Черно море да бъде във Варна. Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната  по повод проведената през последните дни среща на министрите на отбраната във формат „Букурещка деветка“ (Б-9) в румънската столица.

По време на разговорите, българският военен министър Георги Панайотов е обявил, че при "изграждането на новия модел на силите на НАТО следва да бъде отчетено желанието и готовността на България да домакинства регионалния военноморски компонент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) за региона на Черно море".

Въпросният център бе заложен още преди две години в съвместното изявление след срещата между американския президент Доналд Тръмп и бившия премиер Бойко Борисов.

В него бе изрично записано, че "САЩ приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие". Според съобщението ставаше дума за провеждане на военноморски операции за укрепване на колективната сигурност по югоизточния фланг на Алианса.